"A Szuperligában indulók, nem szerepelhetnek az UEFA égisze alá tartozó sorozatokban"

Ceferin kizárással fenyegeti a négy nem visszalépő klubot.


Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke ismételten kizárással fenyegette meg a Szuperligától hivatalosan még vissza nem lépett négy labdarúgóklubot, azaz a Real Madridot, a Barcelonát, a Juventust és az AC Milant.

"Azok a klubok, amelyek a jövőben is érintettek a Szuperliga gazdasági társaságában, nem szerepelhetnek az UEFA égisze alá tartozó sorozatokban" - jelentette ki a szlovén sportvezető a Der Spiegel című magazinnak. "A mi rendezvényeink a négy csapat nélkül is fantasztikusak lesznek" - mondta.

Ceferin korábban úgy nyilatkozott, hogy a Szuperliga létrehozásában részt vevő kluboknak következményekkel kell majd szembenézniük sikertelen elszakadási kísérletük miatt, de végül az UEFA végrehajtó bizottságának pénteki ülését követően nem jelentettek be szankciókat a 12 alapítóval szemben. A Spiegel beszámolója szerint a Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni. A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga alapítói között hat angol, továbbá három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.


Fotó: Richard Juilliart - UEFA/UEFA via Getty Images

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale lépett vissza, az AC Milan pedig jelezte, hogy megértette a kritikákat és hasonlóan tesz, míg a Juventus ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

Borítókép: Richard Juilliart - UEFA/UEFA via Getty Images

Videók