A nyertes szám: 1097 – legalábbis Moyesnak

Moyesnak csaknem 1100 meccs kellett az első jelentős trófeához.


A West Ham edzője, David Moyes hosszú pályafutása első jelentős trófeáját szerezte meg azzal, hogy angol csapata a labdarúgó Konferencia-liga prágai döntőjében 2-1-re legyőzte az olasz Fiorentinát.

A 60 éves skót szakembernek a szerda esti volt az 1097. meccse edzőként - írta csütörtöki anyagában a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS). A West Ham ebben a szezonban a 14. helyen végzett a Premier League-ben, korábban egyetlen nagy európai sorozat győztese sem foglalt el ilyen alacsony pozíciót nemzeti bajnokságában kontinentális diadalának szezonjában. Az angol együttes veretlen maradt a Konferencia-liga mostani kiírásában, a selejtezőket is beleértve 14 győzelem és egy döntetlen az összmérlege, ennél jobbat az angol csapatok közül csak a Chelsea produkált a 2018-2019-es Európa-liga idényében, amikor is 16 mérkőzésén át őrizte meg veretlenségét.

A West Ham United legutóbb 1965-ben diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban: a szigetországi klub akkor a KEK trófeáját hódította el, azóta a fináléig eljutott ugyan, de 1976-ban kikapott a belga Anderlechttől szintén a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

A West Ham olasz balhátvédje, Emerson Palmieri lett az első olyan labdarúgó, aki az európai szövetség (UEFA) égisze alá tartozó összes sorozatban szerepelt végső győztes csapatban: a mostani Konferencia-liga-elsőség előtt megnyerte a Bajnokok Ligáját (2021), az Európa-ligát (2019), az európai szuperkupát (2021), mindhármat a Chelsea-vel, valamint az olasz válogatottal az Európa-bajnokságot (2021) is.

Borítókép: Thomas Eisenhuth - UEFA/UEFA via Getty Images

Videók