A katari vb előkészületeiről forgattak, lecsukták a BBC tévéstábját

Letartóztatták Katarban a BBC tévéstábját, amely a bevándorló munkások helyzetéről forgatott a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó országban.


Mark Lobel, az angol közszolgálati média újságírója arról számolt be, hogy a csoportot a katari kormány hívta meg, hogy bemutassa az alacsonyan fizetett munkások hivatalos szálláshelyét. Csakhogy amikor további anyagokat készítettek a riporthoz, akkor az operatőrrel, a tolmáccsal és a sofőrrel együtt börtönbe zárták őket anélkül, hogy megindokolták volna.  A stáb két éjszakát töltött rács mögött, majd csatlakozhatott a szervezett sajtókörúthoz, mintha semmi sem történt volna. Egy német televíziós forgatócsoportot márciusban ugyancsak letartóztattak Dohában.

Különböző emberjogi szervezetek - így az Amnesty International - többször is élesen támadták a katari vezetést, amiért majdhogynem teljes jogfosztottságban dolgoztatja a munkavállalókat a különböző építkezéseken. Egy tavalyi tanulmány szerint a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb-létesítmények körül vállaltak munkát.
 
A londoni The Guardian korábban arról számolt be, hogy az áldozatok jelentős része a munkavállalók zömét alkotó nepáli volt, közülük eddig négyszáznál is többen veszítették életüket a stadionépítéseken. Katarban a munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, visszatartják a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is meg tudják gátolni.
 

Videók