A férőhelyeknek csak 25 százalékát lehet betölteni

Lengyelországban újból látogathatók a labdarúgó mérkőzések.


Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Lengyelországban június 19-től újból látogathatók lesznek a labdarúgó mérkőzések, a stadionokban viszont a férőhelyeknek csak 25 százalékát lehet betölteni, és be kell tartani az egészségügyi szabályokat - közölte pénteki sajtóértekezleten Mateusz Morawiecki kormányfő.

A mérkőzéseken biztosítanak fertőtlenítőszert, a belépőjegyek eladását, a stadionokra érkezést pedig úgy oldják meg, hogy a szurkolók ne gyülekezzenek - mondta el Morawiecki. A nézőtéren "az egészségügyi szempontból megfelelő módon" ültetik szét őket - tette hozzá.

Zbigniew Boniek, a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnöke a sajtóértekezleten közölte: a meccseken csak a vendéglátó csapat szurkolói vehetnek majd részt. Boniek már vasárnap, a PZPN által javasolt szabályokat ismertetve elmondta: a belépéskor ellenőriznék a szurkolók testhőmérsékletét, és kötelező lenne maszkot viselniük.

Lengyelországban péntek este két mérkőzéssel folytatódik a március 9. óta szünetelő az első osztályú bajnokság (Ekstraklasa), ezeket még a koronavírus-járvány miatt hozott eddigi szabályok szerint, zárt kapuk mögött rendezik meg.

Más területeken is tovább enyhítenek a járvány miatt elrendelt lengyelországi korlátozásokon, szombattól megszüntetik például a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, 150 főig megengedik a szabadtéri gyülekezést.

A járvány terjedése - kivéve a sziléziai bányavidéki gócot - lassul. Csütörtökön 352 új fertőzést regisztráltak, ebből 138-at a Sziléziai vajdaságban. Országszerte eddig 22 964 ezer koronavírus-fertőzést mutattak ki, 10 692-en felgyógyultak, 1043 ember elhunyt.

A lengyel egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz pénteken elmondta: több országhoz hasonlóan Lengyelországban is a legközelebbi hónapokban szűrést terveznek, hogy kimutassák, valójában hányan mentek át a fertőzésen. A szűrés módszeréről szóló döntést "a legközelebbi hetekben" hozzák meg.

Borítókép: Matteo Ciambelli/NurPhoto via Getty Images

Videók