"A cél, hogy minél előbb újra telt ház előtt játszhassuk a mérkőzéseket"

Kezdetben nem lehetnek vendégszurkolók a holland futballstadionokban.


A következő szezonban - legalábbis kezdetben biztosan - nem lehetnek vendégszurkolók a stadionokban a holland labdarúgó-bajnokságban.

A helyi szövetség (KNVB) csütörtöki bejelentése szerint a meccseket csak a hazai drukkerek látogathatják, mert a rendőrség és az illetékes polgármesterek úgy vélték, így könnyebb lesz betartani a pandémiás iránymutatásokat. A KNVB egy 80 oldalas protokollt tett közzé a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Az új bajnoki idény a tervek szerint szeptember 12-én kezdődik. A mérkőzéseket látogathatják ugyan nézők, de tartaniuk kell a másfél méteres távolságot, ez alól csak a 18 éven aluliak és az egy háztartásban élők lesznek kivételek. A szövetség becslése szerint a szabályok betartásával legfeljebb 40 százalékos lesz a stadionok kihasználtsága. Előírás az is, hogy a szurkolók nem énekelhetnek és nem ünnepelhetnek - ezzel is a vírus terjedését akarják akadályozni.

A KNVB reméli, hogy a klubok és a drukkerek együttműködnek, s a helyzet csak átmeneti lesz.

"Természetesen az a cél, hogy minél előbb újra telt ház előtt játszhassuk a mérkőzéseket, minden hazai és vendégszurkolóval" - hangsúlyozta a szövetség. Hollandiában nem rendeztek zárt kapus találkozókat, miután a kormány áprilistól minden sporteseményt betiltott.

Borítókép: ANP Sport via Getty Images

Videók