Nem Mourinho csapatainak találták ki a tizenegyespárbajokat

A portugál mégis úgy tűnt, mintha tudatosan készülne a büntetőkre.


Hetedik európai kupadöntőjét nyerte meg a Sevilla szerda este Budapesten, és a spanyol együttesben játszott az a Jesús Navas is, aki már az első, 2006-os sikernek is részese volt - írta csütörtöki elemzésében a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

Az Európa-liga fináléjában az AS Roma felett az 1-1-es döntetlent követően tizenegyespárbajban aratott diadalban Navas remek teljesítménnyel, így a Sevilla egyenlítő góljának előkészítésével vállalt szerepet, ráadásul mindezt a mezőny legidősebb futballistájaként tette. A Puskás Arénában 37 évesen és 191 naposan lépett pályára, nála korosabb kezdőjátékos csak az a David Weir volt, aki az Európa-liga elődje, az UEFA-kupa 2008-as döntőjében a skót Glasgow Rangersben jutott szóhoz 38 évesen és 4 naposan.

A Sevilla megerősítette a spanyol klubok dominanciáját az El-ben: 2009 óta, amikor az UEFA-kupát átkeresztelték Európa-ligára, a torna 14 döntőjéből 9-et a La Liga képviselői nyertek, az Atlético Madrid háromszor (2010, 2012 és 2018), a Villarreal pedig egyszer (2021) ünnepelhetett győzelmet.

A rómaiak portugál vezetőedzője, José Mourinho számára ez a hatodik döntő volt a nagy európai sorozatokban, és a szerdai volt az első veresége. Kevésbé volt sikeres viszont akkor, amikor az általa irányított együttes büntetőpárbajt vívott: edzői pályafutása során 11 olyan meccse volt nemzeti és nemzetközi szinten, amikor tizenegyesek döntöttek, s ezek közül kilencet elveszített a Mourinho-csapat - írta az IFFHS.

A nemzetközi szervezet az összegzésében kiemelte még, hogy a budapesti El-fináléban a játékvezető 13 sárga lapot mutatott fel (a Sevilla 6, az AS Roma 7 játékosa kapott figyelmeztetést), amivel ebben a mutatóban a mérkőzés az élre ugrott az Európa-liga döntőinek históriájában.

Borítókép: Getty Images Europe /  Maja Hitij
 

Videók