Gasperini futballfilozófiája, amely inspirálta Guardiolát

Az olasz tréner a csúcsra ért az Atalantával


Gian Piero Gasperini futballfilozófiáját célba ért. Pep Guardiola és Thomas Tuchel is dicsérte már korábban az olasz trénert, aki így foglalta össze a győztes játékának az alapjait az Európa Liga finálé után:

"10-12 évvel ezelőtt azt mondták, hogy háromfős védekezéssel nem lehet nyerni, de nem lett igazuk. Kicsit furcsa látni, hogy a csapatok utánoznak minket. Ez nagy megtiszteltetés” 

A 66 éves tréner együttese a „legyőzhetetlennek hitt” Leverkusent intézte el az EL-fináléban, a dublini estében. 

„Megnéztük a meccseiket, hogy alaposan feltérképezzük őket. A Roma elleni elődöntő két találkozója nagyon sokat segített” – nyilatkozta a döntő után.

„Két éve is játszottunk ellenük az Európa Liga nyolcaddöntőjében, akkor is jól szerepeltünk. Xabi Alonso alatt nagyon sokat fejlődtek, ám tudtuk, hogy vannak sebezhető pontjaik. A tervünk az elejétől a végéig működött, rendkívüliek voltak a srácok. Lookman pedig három csodálatos gólt lőtt.”

Korábban Pep Guardiola úgy jellemezte az Atalantával való játékot, „mintha fogorvoshoz menne”. Gasperini pedig nemcsak az olasz, hanem az európai futballt is befolyásolta a filozófiájával.

„Az 1990-es években, amikor elmentem holland futballt nézni, azon kevesek közé tartoztak, akik három védővel játszottak. 10-12 évvel ezelőtt azt mondták, hogy háromfős védekezéssel nem lehet nyerni. Persze nemcsak a háromfős védelem számít, hanem az állandó nyomás, amit az ellenfélre helyezünk. Engem is kritizáltak, mert néha túl nyitottak vagyunk, és rést hagyunk, de ebben a helyzetben nagyon kevés gólt kaptunk, és megéri kockáztatni." – mosolygott Gasperini.

„Tudom, hogy egyesek azt mondják, vasököllel uralkodom, pedig mindig is úgy gondoltam, hogy a játékosok meggyőzésével lehet elérni a legjobb eredményt. Amikor sikerül meggyőzni őt, a játékos követni fog téged.” – mondta a tréner.

„Azért is kaptam kritikát, mert nem akarok túl nagy csapatokat. Szerintem nem kell 28-30 játékos a keretbe, mert az kontraproduktív. Ebben a szezonban 54 meccset játszottunk. Csak azt sajnálom, hogy vannak olyan játékosok, akiket alig használtam annak ellenére, hogy milyen keményen dolgoztak az edzéseken.”

(Fotó: futball-italia)

Videók