"A futball meritokrácia, nem Szuper Liga"

Gian Piero Gasperini így indokolta, hogy az Atalanta miért jutott be az Európa Liga döntőjébe


 Az Atalanta trénere szerint a sikerük azt bizonyítja, hogy a sportban működik a meritokrácia elve, vagyis az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval „érdemeitől” függ. 

„Sok meccset játszunk, nem könnyű mindig jól játszani, de a mai egy szép győzelem volt” – mondta Gasperini a Marseille ellen 3-0-ra megnyert találkozó sajtótájékoztatóján. 

"Szerintem a döntő történelmi esemény lesz egy olyan klub számára, mint a miénk. Az európai Szuperliga felállítását értem, de az Atalanta példája reményt adhat mindenkinek, hogy a futballban még működik a meritokrácia, és ettől lesz szép a játék, nem azért, mert örökölsz bizonyos jogokat a származásod révén."

Az Atalanta még soha nem jutott be a döntőbe egy nemzetközi kupasosozatban, így különleges lesz majd a dublini este.

„Két éve találkoztunk Leverkusennel. A döntő két olyan csapat között zajlik, akiknek a tévétársaságok nem nagyon örülnek, de sok csapatnak reményt adhat. Ez azt jelenti, hogy futballozhatsz jól anélkül is, hogy több millió rajongód lenne szerte a világon. A labdarúgás ettől szép.”

Az Atalanta a Bayer Leverkusennel május 22-én játszik majd az Európa Liga fináléjában.
 

(Fotó: futball-italia)

Videók