Salah: a VAR megöli a játékot

Van értelme a VAR-nak? Valóban perdöntőek ezek a centik? Kifakadt a Liverpool játékosa. De a kérdés sokkal többről is szól. Jó még a lesszabály?


A West Ham elleni győztes meccs után kifakadt az egyiptomi. Csapatát és őt magát is többször sújtotta a VAR ellenőrzés utáni ítélet.

„Tudom, hogy egy bírságot kockáztatok a kijelentésemmel, de azt kell, hogy mondjam a VAR megöli a játékot!”

Salah azután beszélt a VAR rendszerről, miután 3:1-re nyertek a West Ham ellen és ezzel megszakította a hatmeccses gólnélküli szériáját. Bár a Tottenham ellen betalált azt a gólt törölték az ellenőrzés után.

A West Ham elleni győztes meccsel a Liverpool a tabella harmadik helyére került és mindössze 1 pontra van a Manchester Unitedtől.

Salah a Sky Sports-nak adott interjújában fejezte ki, hogy régóta ellenérzései vannak a VAR-ral kapcsolatban.

„Nem szeretem a VAR-t! A szezon eleje óta azt érzem, hogy megöli a játékot, kiveszik a játékból az örömöt.”

„Itt a Premier League-ben pontosan egyvonalban lehetsz maximum, de a Bajnokok Ligája sorozatban, illetve más országokban több helyet kap a támadó, mielőtt lest ítélnének.”

„Nem akarok panaszkodni, mert nem szeretnék büntetést, de NEM szeretem a VAR-t!”

Salah reakciója nagyon sok szurkoló véleményével találkozik. Valóban őrjítő, amikor olyan jelentéktelen mértékű lesállásokról döntenek, amit szabad szemmel meg sem lehet állapítani.

Jürgen Klopp csapata a tavaly októberi Everton elleni meccsen is pontot veszített, amikor a VAR miatt érvénytelenítették az egyik góljukat.

Salah egyébként bosszúsága mellett örülhet is, hiszen az utolsó góljával elmondhatja magáról, hogy amióta (2017) csatlakozott a Vörösökhöz, azóta minimum 20 gólt lőtt minden szezon, minden szériájában. Ian Rush óta ő az első, aki ezt elérte.

Szerkesztői vélemény

A les megítélése, szabályozása és büntetése valójában sok évtizede vár a teljes reformra. Az eredeti szándék szerint ezzel küszöbölték volna ki, hogy a kapunál maradjon egy támadó és nem valódi akcióból, hanem „LES”-ből lőjön trükkös gólt. Ez garantálta volna, hogy a csapatok dinamikus előremozgással, igazi látványos akciókkal jussanak a másik csapat tizenhatosához.

DE!

A hosszú évtizedek alatt a csapatok olyan magas szintre emelték a vonalban védekezést, hogy a megítélt lesek 90 %-a már rég nem az eredeti szándékot testesíti meg. Nem ottmaradt, lesipuskás támadók szerzik a gólt, hanem valójában a teljes támadósor és a teljes védelem egy szűk sávon belül tartózkodik, a les pedig sokszor csak egy cipőnyi. Centiméterekről beszélünk!

Ez a táv (1-5cm):
- Nem jelent semmilyen valós előnyt a támadónak.
- Nem passzivitásból születik a „helyzeti előny”, hanem egyszerűen a robbanékonyság dönt legtöbbször.
- Az 1 cm-es előny büntetésével pont a dinamizmust, a robbanékonyságot, a helyzetfelismerést szankcionálja az ítélet.

Így lett a játék dinamizmusát támogató, a passzivitást (lesen maradást) büntető szellemiségből egy PONT fordítva működő rendszer. A mai les ítélkezés feleslegesen töri a játékot, nem valós és legfőképp nem sportszerűtlen előnyszerzést büntet.

Miért alakult így?

Mert a szabály meghozatala után a csapatok kifinomultan alkalmazkodtak védekezésükkel a tökéletlen szabályhoz, a szabályalkotók pedig egyszerűen lemaradtak. Az évtizedek tapasztalata után nem finomítottak a rendszeren, így az kontraproduktívvá vált.

Már senkinek nem jó. A csatároknak sem, a csapatoknak sem, de legtöbbet a nézők veszítették.

Summa

Mo Salah-nak véleményünk szerint igazan van.

Ön mit gondol erről?

Írja meg itt, vagy kommentben Facebook oldalunkon!

Egyébként pedig Salah nem mond újdonságot. Már 2003-ban egy magyar rapper, (Speak) megmondta, hogy utálja a WAR-t. 

Speak the Hungarian Rapper

It's not meant to be a joke!!!!!

Borítókép: GettyImages

Forrás: sportbible.com

Videók