Mindent megteszek, hogy ezt használjuk, így rögtön az asszisztens kapja az információt - Wenger

A jövő évi vb-n akár debütálhat a leshelyzeteket megítélő rendszer.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztési testületét vezető Arsene Wenger szerint a jövő évi katari világbajnokságon bemutatkozhat az az automata rendszer, amely segít megítélni a játékvezetőknek a leshelyzeteket.

A sportág szabályalkotó testülete, az IFAB márciusban közölte, hogy tovább vizsgálja a lesszabályt, és azt tervezi, hogy olyan félautomata technológiát tesztel majd, amely lehetővé teszi a videobírós (VAR) ellenőrzések időtartamának csökkentését.
Wenger viszont már korábban is arról beszélt, hogy a lesek megítélésében az automata rendszert támogatja, mely közvetlenül a játékvezető asszisztensénél jelzi a leshelyzetet.

"Szerintem ez készen lesz jövőre, én mindent megteszek, hogy ezt használjuk, mert így rögtön az asszisztens kapja az információt" - nyilatkozta Wenger a The Times című napilapban, utalva arra, hogy az

IFAB által is javasolt félautomata technológia a VAR-rendszert látja el további információval, és a játékvezető ez alapján ítéli meg az egyes szituációkat.

Marco van Basten, a hollandok legendás csatára márciusban arról beszélt, hogy el kellene törölni a futballban a lesszabályt, mert ez tenne igazán jót a játéknak.

Borítókép: Omar Zoheiry/picture alliance via Getty Images
 

Videók