Megvan az első fecske. Nem indul az Európai Szuperligában a Manchester City - Frissítés

Sajtóhírek szerint a Chelsea lehet a következő csapat.


A szurkolói nyomás és a brit kormányzat kritikáját követően a Manchester City bejelentette, hogy nem kíván szerepelni a labdarúgó Európai Szuperligában (ESL).

A 12 alapító közül a City az első, amely jelezte: kezdeményezi a kilépését a tervezett Szuperligából. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke kedden este üdvözölte a Machester City kilépését.

"Nagyon boldog vagyok, hogy a City visszatér az európai futballcsaládba" - fogalmazott. Hozzáfűzte: a Premier League vezetői remekül teljesítenek, intelligensen reagálnak a sok hangra, különösen a szurkolókéira.

Boris Johnson brit miniszterelnök - közvetlenül a klub esti nyilatkozata előtt - jelezte, hogy ha a döntés megerősítést nyer, akkor az megfelelő és dicséretet érdemlő.

"Remélem, hogy az Európai Szuperligában résztvevő többi klub is követi a példát" - tette hozzá.

Brit médiaértesülések szerint a Chelsea, spanyol részről pedig a Barcelona és az Atlético Madrid már szintén visszakozik az ESL-be lépéstől, de az érintett klubok ezt egyelőre nem erősítették meg.
Spanyol sajtóértesülések szerint még kedd éjszaka válságértekezletet tartanak az Európai Szuperliga megalakulásában érdekelt klubok vezetői.

A bajnokság létrehozásának tervét a hétfői bejelentés óta gyakorlatilag mindenki támadta, magasrangú politikusok is, az UEFA pedig kilátásba helyezte, hogy kizárja a szuperligás klubokat például a Bajnokok Ligájából, játékosait pedig nem engedi válogatott találkozókon szerepelni.

A média beszámolói arról is szólnak, hogy a Manchester United első embere, Ed Woodward, illetve a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is beadta lemondását, ez pedig az ő visszalépésüket is előrevetíti. Közben Woodward év végi távozása hivatalossá vált.

A húszcsapatosra tervezett Szuperligát hat angol - Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz - Juventus, AC Milan, Internazionale - és három spanyol - Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid - sztárklub hozta létre. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lenne. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

Frissítés:

Manchester City mellett, másik négy angol klub a Manchester United, a Tottenham, a Liverpool, és az Arsenal sem fog elindulni az Európai Szuperligában. 

 

 

Borítókép: barcauniversal.com 

 

Sport365.hu - Háború: az UEFA fenyegetése ellenére megalakult a Szuperliga

Az éjjel kiadott közlemény szerint a bajnokságot "lehető leghamarabb" elindítják, és az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak "infrastrukturális beruházási terveik támogatására" és a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására". A terv, melynek finanszírozásában jelentős szerepet vállal a JP Morgan, női Szuperligára vonatkozó elképzelést is tartalmaz.

Videók