Ez Roberto Carlos bődületes szabadrúgás góljának titka

Tegnap volt 24 éve, hogy a brazil mindenkit ámulatba ejtett különleges találatával. A titok megmagyarázásával tudósok hada is próbálkozott. Míg ők részletes elemzést készítettek, Roberto Carlos azt mondta: megrúgtam, bement. Persze ennél többet is elárult, részletek a cikkben.


Minden idők egyik legemlékezetesebb gólját szerezte Roberto Carlos 1997. június 3-án a francia labdarúgó-válogatott ellen. Valószínűleg senki sem beszélne már erről a barátságos mérkőzésről, ha nincs a legendás balhátvéd szenzációs szabadrúgása. 

A Real Madrid egykori klasszisa 35 méterre állította le Fabien Barthez kapujától a labdát, gondosan ügyelve a szelep elhelyezkedésére. A kezdőkörből futott neki a rúgásnak, bal külsővel telibe találva a labdát, amely jobbról megkerülte a négytagú francia sorfalat. Ívéből úgy tűnt, hogy el fog suhanni a kapu mellett, ám nagyjából az ötös vonal magasságában a pályaív görbülete hirtelen leszűkült, a labda pedig a mozdulatlan Barthez legnagyobb meglepetésére a bal kapufa belső oldaláról a hálóba vágódott – olvasható egy 2010-es cikkben, amiben arról is írtak, hogy a fizikusok megállapították, miért írhatott le ilyen ívet Roberto Carlos lövése.

Íme, a legendás szabadrúgás:A bődületes erejű lövéseiről ismert brazil védő 2015-ben elmagyarázta rúgótechnikáját a FourFourTwo-nak.

"Mindig gondosan ügyeltem a szelep elhelyezésére, mert ez a labda legnehezebb része, és nagyobb erőt tudsz kifejteni. A bal alsó részénél rúgtam meg a labdát a kapu jobb felső sarkába célozva"


(Kép: Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images)

"Örökké emlékezni fogok a kapu mögötti reklámtáblára. A „La Poste” szóban az "A" betűre céloztam, de a lövés után egyre csak távolodott a labda és egy másik hirdetőtábla felé haladt." – mondta a legendás szabadrúgásáról Roberto Carlos. "Még a labdaszedő fiú is lehajolt. Jobban kellett volna bíznia bennem."

A világbajnok labdarúgó egyértelműen tudta, hogy mit csinál. 2019-ben megismételte a szenzációs lövést a kertjében.


Carlos találata annyira látványosra sikerült, hogy fizikusoknak kellett elmagyarázniuk miért írhatott le ilyen ívet a labda. Négy francia tudós összeállított egy új egyenletet, amely szerint Roberto Carlos csavart labdája csigaház vonalú röppályára indult, amiben a kanyar a távolsággal élesedik. Dr. Clanet vezető kutató szerint minden csavart lövés - amiben pörög a labda - ilyen pályát írna le, de nem látjuk, mert vagy túl közel van a kapuhoz, és hamar a hálóba ér, vagy nem elég erős, és leesik.

"A spirál egy része látható, de közbeszól a gravitáció. Ha viszont elég erősen lövünk, ahogy Carlos tette, minimalizálható a gravitáció hatása" - magyarázta Dr. Clanet.


(Kép: Alasdair Wilkins, io9)

Egy másik tudós viszont pontosan azt mondta a lövésről, amit valószínűleg mindannyian gondolkodunk róla: csoda volt.

"Bár a fizika tökéletesen elmagyarázza a labda röppályáját, viszont a fennálló körülmények – mint például a rúgás erőssége, a labda és Roberto Carlos lábának ütközési pontja és a távolság - olyan ritkán fordulnak elő, hogy ezt nyugodtan nevezhetjük csodának." - mondta Luis Fernando Fontanari, a Sao Paulo-i egyetem professzora.


(Kép: Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images)

Vagy, amint maga a játékos mondta a meccs után: "Csak megrúgtam, és bement."

A tudósok szerint egyébként a hihetetlen lövés bármikor megismételhető, csak elég erősen és elég csavartan kell megrúgni a labdát. Valószínűnek tartjuk, hogy nekünk ez nem fog menni, ezért inkább megmutatunk még pár hatalmas gólt a legendás brazil hátvédtől.Forrás: sportbible
Borítókép: Laurence Griffiths/Getty Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Videók