Egy minitorna dönt az óceániai térség vb-résztvevőjéről

A tornán kilenc válogatott vesz részt, amelynek Katar ad otthont.


Kilenc válogatott részvételével rendeznek március második felében minitornát a 2022-es katari világbajnokság óceániai selejtezőjében.

A nemzetközi szövetség hétfőn jelentette be, hogy az eseményre március 14. és 30. között a vb-nek otthont adó Katarban kerül majd sor. Az érintett válogatottak játékosai esetében egy nappal meghosszabbították a vonatkozó nemzetközi szünetet, amely március 29-ig tart.

A tornán kilenc csapat vesz majd részt, miután Szamoa és Amerikai Szamoa a koronavírushoz kapcsolódó utazási korlátozások miatt nem indul.

A lebonyolítás szerint a válogatottak két négyes csoportban játszanak körmérkőzést, így kezdésnek a Cook-szigetek és Tonga azért küzd meg, hogy egyáltalán főtáblára kerüljön, a favorit Új-Zéland, valamint Fidzsi-szigetek, Új-Kaledónia, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Tahiti és Vanuatu mellé.

A csoportok első két helyezettje játszhat majd az elődöntőben, viszont a torna győztese sem jut alanyi jogon vb-részvételhez, hiszen június közepén az interkontinentális pótselejtezőben majd az észak- és közép-amerikai régió (CONCACAF-zóna) negyedik helyezettjével meccsel semleges helyszínen. A minitorna csoportjait hétfőn (ma) sorsolják.

A térségből Ausztrália és Új-Zéland kétszer játszhatott a vb-n: előbbi 1974-ben és 2006-ban, utóbbi 1982-ben és 2010-ben.

Az ausztrálok a 2006-os vb óta már az ázsiai selejtezősorozatban indulnak, így Óceániában az új-zélandiak kerültek fókuszba, de a sikeres dél-afrikai kvalifikációt követően a legutóbbi két alkalommal elbukták az interkontinentális pótselejtezőt. A 2014-es brazíliai torna előtt Mexikóval (összesítésben 9-3-ra), majd a 2018-as oroszországi viadalt megelőzően Peruval (2-0) szemben maradtak alul.

Borítókép: Facebook.com/ Gianni Infantino 

Videók