Beckhamtől Messiig – avagy futballsztárok, akik Amerikában kötöttek ki

Korábban európai sztárklubok vezéregyéniségei voltak, ám karrierük vége felé haladva úgy döntöttek, kipróbálják magukat a tengerentúlon. Akadt, aki ott is fejezte be, míg mások újult erővel tértek vissza az öreg kontinensre.


A „soccer” egyre népszerűbb az USA-ban, ebben elévülhetetlen érdemei vannak az odaszerződő futballcsillagoknak, következzék belőlük egy összeállítás.

#5 David Beckham (LA Galaxy, 2007 – 2012)
Az angol futballsztár a Real Madridnál eltöltött négy éve után döntött úgy, hogy Los Angelesbe igazol. Összesen 98 meccsen lépett pályára, igaz közben kétszer is kölcsönadták az AC Milannak. A több mint százszoros válogatott középpályás 2013-ban a PSG színeiben vonult vissza. Amerikát nem engedte el, 2020 óta az Inter Miami résztulajdonosa.


#4 Thierry Henry (NY Red Bulls, 2010 – 2014)
A franciákkal ’98-ban vb-címet nyerő csatár Barcelonából igazolt New Yorkba, 33 évesen. 122 meccs jutott neki a bikáknál, 51 gólt szerzett. 2012-ben rövid időre visszatért az Arsenalhoz. Edzői karrierje során dolgozott Belgiumban és a Monaconál, Kanadában pedig a CF Montréalt irányította.


#3 Bastian Schweinsteiger (Chicago Fire, 2017 – 2019)
A világbajnok német középpályás két manchesteri év után szerződött Chicagóba, ahol alapemberként számítottak rá, 85 találkozón 8 gólt szerzett, csapattársa volt a magyar válogatott Nemanja Nikolics.


#2 Wayne Rooney (DC United, 2018 – 2020)
A Manchester United és az Everton ikonja 33 évesen döntött úgy, hogy elhagyja Európát. Washingtonban együtt játszott Stieber Zoltánnal, 23 gólt ért el 48 meccs alatt. Játékosként később visszatért Angliába, a Derby County csapatából vonult vissza, ahol megkezdte edzői karrierjét. 2022. júliusában kinevezték a DC trénerévé.


#1 Lionel Messi (Inter Miami, 2023 – )
Már az megdöbbentette a Barca-szimpatizánsokat, hogy 2021 nyarán kedvencük Párizsba igazolt, de most pláne minden jel arra mutatott, hogy ismét magára húzza a gránátvörös-kékek szerelését, azonban végül Beckhaméket, azaz az Inter Miamit választotta az argentin zseni.


Nagy kérdés a jövőre nézve, hogy Amerika tud-e vonzóbb feltételeket kínálni, mint az arab-félsziget dúsgazdag klubjai? Ha igen, akkor további sztárok érkezése várható.

Borítókép: Andrew Katsampes/ISI Photos/Getty Images

Videók