San Marino csodát tett, Luxemburg még kijuthat

Kiscsapatok nagy napjai.


Számos meglepetést hozott az Európa-bajnokság selejtező szakasza, arra például tíz-tizenöt évvel ezelőtt kevesen gondoltak volna, hogy Magyarország vagy Albánia csoportelsőként jut ki a kontinenstornára.

Az a Moldávia, amelyik az elmúlt években csak Andorrát vagy San Marinót tudta legyőzni tétmeccseken, oda-vissza megtréfálta a 2022-ben még világbajnokságon szereplő Lengyelországot. A csehek ellen Olmützben abban a tudatban léphettek pályára, hogy egy győzelem esetén csoportmásodikként egyenes ágon kvalifikálják magukat. Ez azonban nem jött össze, a háromgólos hazai siker cseh kijutást ért. A szövetségi kapitány viszont a győzelmet követően bejelentette lemondását.

Luxemburgban sajnálhatják a szlovákok elleni két meccset (0-0, 0-1), ha azok közül az egyiket megnyerik, készülhetnének a németországi EB-re. A mindössze hétszázezres lakosságú ország azonban még pótselejtezőn kijuthatnak, jelen állás szerint először a georgiaiakat kellene legyőzniük hozzá, a másik ágon pedig a görög-kazah meccs továbbjutójával találkoznának.

„A következő Izland vagy Észak-Macedónia akarunk lenni. Hiszünk abban, hogy kvalifikálni fogjuk magunkat a nagy tornára” – nyilatkozta korábban Joel Wolff, a luxemburgi szövetség főtitkára.

Habár San Marino ezúttal is szerzett pont nélkül, az utolsó helyen zárta a csoportját, a „Titánok” így is történelmet írtak, hiszen a dánok, a kazahok és a finnek elleni mérkőzéseken egyaránt betaláltak. Erre a hármas szériára az ország futballtörténetében még soha nem volt példa.

Borítókép: Emmanuele Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images

Videók