Ők a pótselejtezők résztvevői és így juthatnak ki a 2024-es eb-re

Kedden lezárult a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata, ezzel együtt kialakult a márciusi pótselejtezők 12 csapatos mezőnye a tavalyi Nemzetek Ligája alapján.


 Az NL élvonalát jelentő 16 válogatott közül mindössze Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton a kontinensviadalra, így ez a két gárda pótselejtezőn javíthat. Az A divíziós ágat viszont fel kellett tölteni: az egyik csapat a D divíziót megnyerő Észtország lesz, míg a másik a másodosztályt jelentő B divízióból érkezik, amelyből így négy helyett öt gárda vívhat pótselejtezőt.

A második vonal négy csoportgyőztese közül Izrael és Bosznia-Hercegovina nem kvalifikálta magát, ezért rajtuk kívül további három csoportmásodik - Finnország, Ukrajna és Izland - próbálkozhat a pótselejtezőn. Az csütörtökön, a nyoni sorsoláson derül ki, hogy utóbbi három együttes közül melyik kerül át az A divíziós ágra.

Az NL harmadosztályából a török és a szlovák csapat vívta ki egyenes úton a részvételt, előbbi csoportgyőztes volt, így legjobb csoportmásodikként Luxemburg csatlakozhatott a másik három első helyezetthez - Georgiához, Görögországhoz és Kazahsztánhoz -, amelyek Törökországgal ellentétben nem jártak sikerrel a selejtezőkön.

A pótselejtező három ágának elődöntőit március 21-én rendezik, míg a három fináléra, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án kerül sor.

A selejtezősorozatból húsz válogatott - köztük a magyar - csatlakozott a házigazda Németországhoz.

A pótselejtező résztvevői:
A divíziós ág:
Lengyelország, Wales, Észtország (D divízióból)
B divíziós ág:
Izrael, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Ukrajna, Izland (utóbbi háromból egy átkerül az A divíziós ágra)
C divíziós ág:
Georgia, Görögország, Kazahsztán, Luxemburg

Fotó: Sebastian Widmann - UEFA/UEFA via Getty Images

Videók