Lemondott a bolgár szövetségi kapitány

Négy nappal az angolok elleni balhés találkozó után távozott az egykori legenda.


Négy nappal a nagy közfelháborodást keltő Bulgária-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország válogatottjának szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov.

A bolgár szövetség (BFS) pénteki tájékoztatása szerint Balakov csapata gyenge teljesítménye miatt adta be a lemondását, amit elfogadtak.
Balakov kiemelte: döntésének nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki a rasszista megnyilvánulások miatt kétszer is félbeszakított mérkőzés után lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. A sportvezetőnek nem állt szándékában önként távozni, de a kormány nyomására végül mégis megtette.
Balakov közölte: a türelme fogyott el. Bulgária az A csoportban az ötödik, utolsó helyen áll, hét mérkőzésen három döntetlen és négy vereség a mutatója.

 

 


Kraszimir Balakov az angolok ellen vezette utoljára csatába Bulgáriát.
Photo by Filip Filipovic/MB Media/Getty Images

Az 53 éves szakember leszögezte, a találkozó előtt és alatt minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne történjen rendbontás. "Bulgária nem rasszista ország" - hangsúlyozta.
A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.
Balakov - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből a meccs közben nem hallottak semmit. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt.
A bolgár rendőrség szerdán közölte: az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson.
Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben.

Borítókép: Filip Filipovic/MB Media/Getty Images
 

Videók