Hatalmas gondban a lengyel válogatott: rekordösszegű fizetésért csúfos bukás

Az Európa-bajnok szakvezető a menesztés szélén áll.


Magasról lehet nagyot esni: a lengyel válogatott 2022 decemberében továbbjutott a csoportkörből a világbajnokságon, 2023-ban minden idegenbeli mérkőzését elveszítette, mindez az év elején kinevezett Fernando Santos állásába kerülhet.

Az előzetes elvárásokhoz képest sikeres vb-szereplés ellenére Czesław Michniewicznek mennie kellett, lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Az utód az a Fernando Santos lett, aki 2016-ban Európa-bajnokságot nyert a portugálokkal.

A tréner egy prágai vereséggel mutatkozott be, majd ugyan előbb az albánokat, majd Kuba Błaszczykowski búcsúmeccsén a németeket is legyőzték hazai pályán, kétgólos előnyről kaptak ki Moldovában.

Santossal szemben már ekkor kritikák merültek fel, amit csak fokozott az a később cáfolt sajtóhír, hogy a nyáron Szaúd-Arábiában tárgyalt az edző egy lehetséges munkáról.

Az elmúlt héten ugyan Varsóban Robert Lewandowski duplájával győztek a lengyelek, Tiranában simán kikaptak az albánoktól, amivel jelentősen lecsökkent annak az esélye, hogy kvalifikálják magukat a jövő évi németországi kontinenstornára.

A havi 735 ezer złotyt – átszámolva mintegy 60 millió forintot – kereső Fernando Santost megkérdezték az albánok elleni vereség után, hogy lemond-e, mire azt válaszolta, hogy nincs ilyen terve.

A lengyel szövetség elnöke, Cezary Kulesza ma 10:00-ra hívta tárgyalásra a portugál edzőt. A helyi sajtó időközben már a lehetséges utódokat is megnevezte, annyi biztos, hogy ezúttal nem külföldire bízzák a piros-fehérek kispadját. A legfőbb esélyes az előző szezon bajnokcsapatának jelenleg munka nélküli trénere, Marek Papszun.

Borítókép: Rafal Oleksiewicz/Getty Images

Videók