"Ez nyilvánvalóan fájdalmas lesz nekik, de nem kell hibáztatniuk magukat" - Gareth Southgate

Az angol kapitány szerint a csapat többet ért el, mint bármely más angol válogatott az elmúlt fél évszázadban.


Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy véli: játékosai minden kiadtak magukból és büszkék lehetnek az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményükre

"A játékosok mindent kiadtak magukból és nem csupán ma este, hanem az egész torna során. Ez egy olyan csapat, amely hihetetlen estéket adott az országnak, ugyanakkor most nehéz mérni az amiatt érzett fájdalmat, hogy nem sikerült átnyújtani az országnak a vágyott trófeát. El tudják képzelni, milyen a hangulat az öltözőben" - fogalmazott az ötvenéves tréner az olaszokkal szemben a Wembley Stadionban 1-1-es döntetlen után tizenegyespárbajban elbukott Eb-döntő után.

A kihagyott tizenegyeseket illetően Southgate hangsúlyozta: a hibázó játékosok nincsenek egyedül, "együtt győzünk, együtt veszítünk".

A szakvezető elárulta, hogy ő jelölte ki a rúgókat, nem a játékosok saját döntése volt.

"A legjobbakat választottuk azok közül, akik a pályán voltak" - szögezte le arra a kérdésre válaszolva, hogy két jelöltet - Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot - a 120. percben cserélt be, és rúgatott a legfiatalabbal, a 19 éves Bukayo Sakával is, és ők mindhárman hibáztak.

"Ez nyilvánvalóan fájdalmas lesz nekik, de nem kell hibáztatniuk magukat" - mondta, majd úgy folytatta, hogy két potenciális végrehajtót már korábban le kellett cserélni, ezért történtek a változtatások a lefújást megelőzően. Mint fogalmazott: a klubjaikban és a válogatott edzésein szerzett tapasztalatok alapján született meg a tizenegyesrúgókra vonatkozó döntés.

Southgate összegezve ismét kiemelte, hogy csapata többet ért el, mint bármely más angol válogatott az elmúlt ötven évben, ezért a játékosoknak büszkének kell lenniük magukra.

"Gratulálni kell az olaszoknak, akik nagyszerű tornát hoztak össze, ezen az estén pedig jobban gazdálkodtak a labdával" - mondta. A kapitány szerint az első félidőben az angol csapat nagyon jól játszott a nagy tét ellenére, a másodikban viszont nem sikerült megtartania a labdát, emiatt nőtt rajta a nyomás.

"Ez az, amiben fejlődnünk kell, de most még nincs itt az alapos elemzés ideje" - tette hozzá. 

Borítókép: GettyImages 

Videók