Betiltott német mezszám!

Az Adidas sportszergyártó cég, amely még 2027-ig a hivatalos ruhaszállítója a német labdarúgó-válogatottnak, betiltotta az új Nationalelf-trikó 44-es számú verzióját!


Az ok fájóan egyszerű, ahogy az a képen is látszik, ez a szám azonnal szembeötlő módon hasonlít a náci SS-egységek által egykor használt szimbólumra. Az első kritikát a szóban forgó 44-es mezszámmal kapcsolatban egy történész, bizonyos Michael König vetette fel, miszerint a design „erősen megkérdőjelezhetőre” sikeredett.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen azonnal leszögezte, hogy a hasonlóság kizárólag a véletlen műve lehet, szándékosság egyetlen pillanatig sem volt mögött:

„Vállalatunk elkötelezetten harcol az idegenelleneség, az antiszemitizmus, az erőszak és a gyűlölet minden formája ellen. Éppen ezért az említett számmal nem lesznek kaphatóak egyedi gyártású mezek.”

Ugyanezt a kijelentést a Német Labdarúgó Szüvetség is megtette, minden platformon jelezve, hogy a hasonlóság csakis a véletlen műve lehet, az UEFA által is jóváhagyásra kerültek a mezeken szerepeltetett számok!

Az utóbbi hetekben ez már a második, mezek tervezésével kapcsolatos ügy: az angol válogatott hivataos ruhabeszállítója, a Nike kapott hideget-meleget az angol szurkolóktól a Szent György-keresztnek a válogatott mez hátsó nyakrészén történő, megváltoztatott ábrázolása miatt. A sportszergyártó cég szerint a lila és a sötétkék használata a hagyományos vörös mellett az inkluzivitást volt hivatott jelezni, ám a kritikusok – köztük a Munkáspárt politikusa, Keir Starmer – szerint tiszteletlenség és „virtue signalling”, erényjelzés.

A cég közleménye szerint át fogják dolgozni a szám kinézetét!

(Fotó: Adidas)
 

Videók