Az olaszok véghez vitték azt, ami eddig még senkinek nem sikerült az Eb-ken

Három győzelemmel, kapott gól nélkül jutottak tovább a csoportkörből.


Olaszország 1-0-ra legyőzte Wales válogatottját, ezzel hibátlanul, 9 ponttal jutottak tovább csoportjukból. 

A már biztos továbbjutó Olaszok úgy léptek pályára, hogy kezdő tizenegyükben nyolc helyen eszközölt változtatást Mancini. Az első kisebb helyzetre a 4. percig kellett várni. Ekkor Bale passzát követően Williams rúgott kapura, ám lövését könnyedén fogta Donnaruma. A 10. perctől felpörögtek az olaszok, többször is eljutottak az ellenfél kapujáig, de befejezéseik nem voltak pontosak. A 15. percben Palmieri távolról próbálkozott, de a walesi hálóőr könnyedén védett. Két minutummal később Pessina akarta bevenni az ellenfél kapuját, de Wardot még a megpattanó labda sem hozta zavarba.

A 24. percben Bernardeschhi indította Belottit, aki kapura lőtt, de nem találta el azt. A walesiek a 27. percben jutottak első komolyabb helyzetükhöz. Egy szögletet követően Gunter fejjel próbálkozott, de a labda a felső léc fölé ment.

A 29. percben a túloldalon alakult ki gólhelyzet Chiesa jobblábasát azonban Ampadu blokkolta a gólvonalon. A 35. percben James lépett oda csúnyán Verrattinak, a játékos azonban szerencsére nem sérült meg és hamar felpattant. Egy perccel később az olasz már egy beíveléssel próbálkozott Bernardeschi lövését azonban blokkolták a walesiek.

A 38. percben megint Verrattit tüntették el, a szabadrúgásba pedig Pessina ért bele ballal, ami gólt ért, így megszerezte az olaszoknak a vezetést.

Az olaszok az utolsó percekben sem csökkentették a nyomást, a 42. percben ismét Pessina került helyzetbe. A szögletet követően Bonucci próbálkozott fejjel, gól azonban ebből sem született.

 

Az utolsó percekben már nem alakult ki jelentős helyzet, a bírók pedig nem látták indokoltnak a hosszabbítást, így 45 perc elteltével 1-0-ás olasz vezetéssel vonultak szünetre a felek.

A második félidő kezdetére az olaszoknál Acerbi váltotta Bonuccit, a walesieknél viszont nem volt csere. A vezetés nem nyugtatta meg az azzurókat, továbbra is nyomást helyeztek ellenfelükre.

Az 51. percben Allen állította meg szabálytalanul Bellottit, amiért sárga lap lett a „jutalma”. Két perccel később Bernardeschi szabadrúgásából született óriási kapufa, majd a túloldalon Ramsey próbálozott.

Az 55. percben Ampadu taposta meg alaposan Bernardeschit, amit a bíró sem nézett jó szemmel, villant a piros lap, így a walesieknek 10 játékossal kellett folytatniuk.

A 60. percben a walesiek szövetségi kapitánya úgy döntött ideje változtatni, Morrell helyére Moore jött be.

A 65. percben egy kontrát követően Chiesa passzából Belotti kis híján 2-0-ra módosíthatta volna az állást, de Ward hatalmasat védett. A szöglet után az olaszok egy fejessel próbálkoztak, de nem jelentettek veszélyt a kapura.

A 71. percben Roberts bedobása után kerülhettek volna helyzetbe a walesiek, de az olaszok eltüntették a labdát a tizenhatoson belülről. Negyedórával a vége előtt a walesieknél Wilson váltotta Jamest, míg a túloldalon kettős csere után Cristante és Raspadori állt be.

A 76. percben az üresen álló Bale került nagy helyzetbe, ezt azonban nem tudta gólra váltani. Kapáslövése a kapu fölé rúgott.


Bale pontot menthetett volna csapatának.

Fotó:  Chris Ricco - UEFA/UEFA via Getty Images

A 79. percben Gunter és Pessina is sárgalapot kapott. A 83. perctől az olaszok részéről Chiesa többször is próbálkozott, de csak szöglet lett ezekből. 

Az utolsó percekre a walesiek próbáltak mindent bevetni, az összes cserét kihasználva. A túloldalon Mancini is próbált minél több játékosának lehetőséget adni, még kapuscserét is eszközölt.

A 88. percben Belotti próbálkozott erős távolival, de Ward magabiztosan fogta a felé szálló labdát.

A háromperces hosszabbítás is tartogatott még izgalmakat, egy büntetőgyanús helyzet képében, a síp azonban csendben maradt.

Ezzel az Olaszok 1-0-ra megnyerték a találkozót. Az olaszok ezzel 30 mérkőzés óta veretlenek, és 11. meccsüket nyerték zsinórban úgy, hogy nem kaptak gólt.

A walesiek a vereség ellenére a jobb gólkülönbség miatt továbbjutottak a csoportból.
 

Borítókép: Emmanuele Ciancaglini/Quality Sport Images/Getty Images

Videók