Az angol huligánok ütöttek, akit láttak, az olaszokat, de még egymást is

Szigorú büntetés vár a jegy nélküli szurkolókra és az utcai zavargókra


Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) vezérigazgatója szerint szigorú büntetés vár azokra a szurkolókra, akiknek nem volt jegyük a vasárnapi angol-olasz Európa-bajnoki döntőre, mégis benyomultak a Wembley Stadionba.

Mark Bullingham hétfőn teljes körű vizsgálatot ígért az ügyben, és hangsúlyozta, a rendőrséggel együttműködve minden érintettet azonosítani fognak, és megakadályozzák, hogy ilyesmi még egyszer előforduljon.

"Akit elkapnak, azzal szemben megteszik a megfelelő intézkedéseket, vagyis nyilván kitiltják őket" - nyilatkozta.


Fotó: UEFA EURO 2020/Twitter

A belépővel nem rendelkező szurkolók a londoni mérkőzés előtt összecsaptak egymással és a rendfenntartókkal, majd áttörték a biztonsági kordonokat, és a finálé kezdete előtt benyomultak a Wembley lelátóira.

"Rengeteg részeg huligán próbált bejutni, mi pedig egy stadiont üzemeltetünk, nem egy erődöt. Fantasztikus biztonsági csapatunk van, de ilyesmit még ők sem láttak" - mondta a vezérigazgató.


Fotó: givemesport.com


Fotó: givemesport.com

A rendőrség szerint 19 emberük megsebesült, és 49 főt tartóztattak le az incidens kapcsán. Az FA elfogadhatatlannak és veszélyesnek nevezte a szurkolók viselkedését, egyben megköszönte a biztonsági személyzet munkáját. A döntő rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban nem született gólt, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik 1968 után lettek ismét Európa-bajnokok.

Aggódó betekintés egy rajongótól

„Másfél órát álltam sorba a barátommal együtt, és a tömeg nagyon türelmes volt. Mindenki kezdett izgulni, majd jött egy bejelentés, hogy ha a K blokkban állsz sorban, akkor menj a J-hez, és beengednek. Tehát sokan oda mentek, de ekkor már 40 perc volt a kezdésig… Nem fogadták el a jegyeinket, így visszamentünk K-szektorba és ismét sorba álltunk. Jegy nélküliektől kezdve, mindenki össze-vissza állt. Nagyon zavarba voltam, hogy ez a mi nemzeti stadionunk. Megdöbbentő volt a szervezés. A Covid-teszt követelménye nonszensz volt, nem ellenőrizték megfelelően egyik angliai meccsen sem, ahová eljutottam. Bármit megmutathattál volna nekik a telefonodon. Könnyű volt túljutni a tesztellenőrzésen, végül ezrek mentek mindenfelé. Ismerek olyan embereket, akik nem fizettek azért, hogy bejussanak egy angol meccsre, mert tudják, hogy miután átjutottál ezen a két gyenge ellenőrzésen, bent vagy, és nem fognak semmit tenni. Néhány gyerekes barátom nem is maradt, mert túl veszélyesnek ítélte meg. Ez nagyon szomorú szerintem. Ez az öröm napja volt, és nézze meg, mivé alakult.”

A jegy nélküli huligánok pusztító utcai zavargása a Wembley közelében


Angol szurkolók támadnak az olasz csapat szimpatizánsaira 


Összecsapás a rendőrőkkel


Olasz és angol szurkolók, győzelem és vereség testközelből
Ebből a videóból látszik, hogy mégis van remény. 
Bár nagy volt a feszültség, mégis tudtak békésen szurkolni.

 

Forrás: MTI és givemesport.com
Borítókép: Youtube/Urban Picture

Videók