Amikor Henry-t még a Nesta-Cannavaro páros sem tudta megfékezni

Huszonkét év telt el a meccs óta, de sokak emlékezetében még mindig élénken élnek azok a jelenetsorok.


22 évvel ezelőtt Thierry Henry brillírozott Alessandro Nesta és Fabio Cannavaro ellen, amikor Franciaország legyőzte Olaszországot az Európa-bajnokság döntőjében.

Thierry Henry, akit joggal tartanak a Premier League történetének egyik legjobb játékosának, pályafutása során rengeteg remek védővel találta szembe magát. Azonban talán soha nem nézett szembe olyan remek védelemmel, amilyen az olasz Nesta-Cannavaro páros volt. A nemzeti csapat a 90-es években és 2000-es években nem feltétlenül, hozta a BL-ben és az UEFA-kupában játszó klubcsapatok színvonalát, de bejutott a 2000-es Eb-döntőbe, ahol a világbajnok Franciaország várt rá.

Abban a fináléban az akkor még csak 22 éves Thierry Henry brillírozott. Nemrég elterjedt az interneten egy felvétel, amin jól látszik, hogy a francia szinte rettegésben tartja az ellenfelet, amely csak egy sor szabálytalanság árán tudta megállítani őt.


Bár Henry megcsillantotta elképesztő lábmunkáját és zseniális képességeit, gólt nem szerzett a döntőben.

A fináléban sokáig úgy tűnt, hogy az 55. percben gólt szerző olaszok örülhetnek a végső győzelemnek, ám Sylvain Wiltord a meccs 94. percében betalált és döntetlenre mentette a találkozót. Az Eb történetében ekkor egyszer fordult elő, hogy a trófea sorsáról aranygól döntött. A hosszabbítás első góljáig tartó ütközetet a franciák nyerték meg, miután David Trezeguet a 103. percben betalált. Ezzel Franciaország lett az első olyan válogatott, amely megnyerte az Eb-t, miközben világbajnoki címvédő volt, bár a dominanciájuk két évvel később véget ért, amikor a következő világbajnokságon nem jutottak ki a csoportkörből.

 

Borítókép és forrás: sportbible.com

Videók