A fiatalok voltak a feláldozhatóak - A rutinos olaszok az Európa-bajnokok

A végén az idegek csatája döntött.


Olaszország a selejtezőket is beleszámítva veretlenül jutott be a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjébe, míg az angolok a selejtezősorozatban kaptak ki legutóbb. A Wembley Stadionban sorra kerülő finálé mindkét résztvevője öt győzelemmel és egy döntetlennel menetelt végig a kontinenstornán.

A 2. percben jött a pofon az olaszoknak, amikor is Luke Shaw remekül érkezett Kieran Trippier beadására, amit remek mozdulattal juttatott a kapuba. Az állás ezzel 0-1.

Harry Kane kiemelkedően jól játszott az első félidőben, volt körülbelül három remek passza ki a jobboldalra, amiből igazán veszélyes helyzetek alakultak ki legtöbbször. Az olaszok nem igazán találták az ellenszert az angolokra, akik rendkívül fegyelmezetten védekeztek, és nem mellesleg gyorsan és jól támadtak.

A 35. percben Federico Chiesa remekül cselezte végig magát, majd eleresztett egy lövést, ami a kapu mellé szállt. 

Egy kaput eltaláló lövés volt az első félidőben, de abból gól is született. A szünetre tehát úgy vonultak le a felek, hogy Anglia 1-0-ra vezetett Olaszország ellen.A második félidőt egyértelműen jobban kezdték az olaszok, míg az angolok, mintha kicsit túlságosan belekényelmesedtek volna a vezetés tudatába. A 62. percben Chiesa ismét remek egyéni akciót mutatott be, de Jordan Pickford védeni tudta a lövését.

A 67. percben egy szögletet követően Marco Verrati előzte meg az emberét, majd fejelt kapura, amit nagy bravúrral Pickford védett, de a kipattanóra Leonardo Bonucci ért oda a leghamarabb, aki bekotorta az egyenlítő találatot.

90. perc után az állás tehát 1-1. Jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás. Sterling még mindig fürge volt a 94. percben, de a passza nem volt pontos a kapu előtt. A 97. percben Kalvin Phillips lőtte kapura a kipattanót, bátor próbálkozás volt, ami elkerülte a kaput. A 103. percben Emerson beadását Pickford ütötte ki valami úton-módon. Nagy mentés volt, hiszen lettek volna érkezők. Következett a hosszabbítás második félideje. Ebben a 15. percben, mintha Anglia lett volna a bátrabb, vagy frissebb. A 107. percben Bernadeschi előtt akadt egy esély szabadrúgásból, de a labda a kapus kezei közé szállt. A 108. percben már a túloldalt a csereként beálló Jack Grealish lőtte volna kapura a kipattanót, de blokkolták a lövését. 


 Nem bírt egymással a két csapat, jöhettek a büntetők!

1. kör: Az olasz kezdték a büntetőrúgást. Berardi berúgta. Jött Harry Kane, aki szintén értékesítette a büntetőt. 1-1
2. kör: Belotti rosszul lőtte, Pickford védett! Maguire hibátlan lövést mutatott be. Vezet Anglia. 1-2
3. kör: Bonucci belőtte. A csereként beálló Rashford kapufát lőtt. Hihetetlen! Az állás 2-2
4. kör: Bernadeschi középre, higgadtan berúgta a labdát. Jött a másik csere, Sancho, aki lövését kivédte Donnarumma. 3-2
5. kör: Jorginho hibázott, Pickford védett! Jött a 2001-es születésű Saka, aki kihagyta. Donnarumma védett! Olaszország 1968 után újra Európa-bajnok.


A meccs legjobbja: Leonardo Bonucci

Borítókép/Fotók: UEFA EURO 2020/Twitter

 

 

 

 

 

 

Videók