Megint átszerveznék az európai kupákat

2027-től három divíziót vezetne be az UEFA és az ECA.


Az idei az utolsó „hagyományos” nemzetközi kupaszezon, amikor ősszel csoportköröket, tavasszal egyenes kieséses párharcokat rendeznek a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában és a Konferencia Ligában.

2024 nyarától mindhárom sorozat megváltozik, a főtáblák közötti átjárás megszűnik, a BL-be és az EL-be 36-36 csapat kerül, klasszikus csoportkör pedig nem lesz. Ezekről már írtunk itt és itt.

Az EL País legfrissebb értesülése szerint azonban ez a „szuperligásított” változat nem fog sokáig tartani, leghamarabb 2027-től ugyanis újra átszabnák a rendszert. Alfredo Relaño sportújságíró szerint a következő a terv:

A legutóbbi ECA (Európai Klubok Szövetsége) és UEFA találkozón három divízió került szóba, amikbe 18-18 csapat kerülne, ezek a Szuperliga, az Európa Liga és az Aspiráns Liga. Az „EL” és az „AL” között négy feljutó és kieső lenne, a „SZL” és az „EL” között pedig csak kettő.

Ez csapatonként fix 34 mérkőzést jelentene évente, míg az idei BL-döntősökre a csoportkörben 6, az egyenes kieséses szakaszban 7 (nyolcaddöntők, negyeddöntők, elődöntők, döntő) találkozó vár. Ez jelentősen átszabná a naptárat, ugyanis a hazai bajnoki és kupameccseket is be kellene valahová illeszteni.

Október végén az UEFA végrehajtó-bizottsága ülésezik, sajtóhírek szerint „fontos döntések születnek majd.”

Borítókép: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

Videók