Kincset érő döntetlen: A Fradi 25 év után ismét Európa legnagyobbjai között

Óriási bravúrt hajtottak végre a zöld-fehérek: ismét kivívták a BL-főtáblára jutást.


A Ferencváros huszonöt év után újra bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe: a magyar bajnokcsapat a selejtező utolsó körének visszavágóján - a múlt heti idegenbeli 3-3-at követően - gól nélküli döntetlent játszott a norvég Molde együttesével.

A találkozót ugyan zártkapuk mögött rendezték meg, de a Groupama Aréna előtt rengeteg szurkoló gyűlt össze.


(Kép: MTI/Kovács Tamás)

A stadionban pedig az Edda „Álmodtam egy világot” című slágerének szövegét feszítették ki egy molinóra, ezzel buzdítva kedvenceiket.


(Kép: Simon Zoltán/nb1.hu)

A Ferencváros igazi hőstettre készült, ugyanis a mérkőzés előtt nagyon komoly esélye nyílt bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Utoljára a Debrecen szerepelt a BL csoportkörében 2009/2010-es kiírásában, azóta nem sikerült a legjobbak közé bekerülnie egy magyar csapatnak sem. A Fradinak utoljára ez a bravúr 1995-ben jött össze.


(Kép: Simon Zoltán/nb1.hu)

A piros-fehér mezben játszó Molde kezdte a találkozót. Az első kapura lövésessel azonban a hazai együttes próbálkozott, Somália passza után Haratin egyből lőtt, de a labda elkerülte a kaput.

A 25. percben Fredrik Aursnes megkapta az meccs első sárga lapját Heister buktatásáért.

Az első félórát nem igazán jellemezte túlságosan nagy iram, ez természetesen a nagy tétnek is betudható. Benne volt a levegőben, hogy egyszer csak történni fog valami, de összességében óvatosak voltak a csapatok, és óriási helyzete egyik félnek sem volt. A norvégok időnként jól támadtak ki, de a zöld-fehér védelem stabil lábakon állt.


(Kép: MTI/Kovács Tamás)

Heister szerzett harcosan labdát a bal szélen és szinte a szögletzászlótól ívelt az ötösre, de Tokmac nem tudta kapura fejelni a labdát, sőt beleérni is alig tudott.

Öt perccel az első félidő vége előtt Zubkov középről emelt Heister elé, a ballábas beadást azonban a kivetődő kapus megszerezte.

Mindössze egyetlen percet hosszabbított a játékvezető, azonban a hármas sípszóig már nem változott az eredmény, így gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok a szünetre.

Csere nélkül folytatódott a második játékrész. Az biztosra vehető volt, hogy hosszabbításra és tizenegyesekre nem fog sor kerülni, ugyanis az első félidőben mutatott játék alapján nehéz lett volna elképzelni, hogy 45 perc alatt ismét 3-3-as döntetlent játszanak a csapatok.


(Kép: MTI/Kovács Tamás)

A norvégok letámadtak, bár érthető volt, hiszen az idő a magyar csapatnak dolgozott.

Az 54. percben nagyon veszélyes helyzetet teremtettek a vendégek egy látszólag ártalmatlan támadás végén, Hussain kapott labdát, ráadásul Heister miatt nem volt les. A közeli lövést azonban Blazic blokkolta.

Öt perccel később a Fradi előtt adódott gólhelyzet, de Uzuni remek passzát nagyon suta mozdulattal rúgta el Zubkov, nem okozott gondot a kapusnak.

Lovrencsics kapott jó kiugratást a 72. minutumban, szinte az alapvonalig vitte, majd laposan lőtt középre, de a norvégok kapusa észnél volt és lábbal mentett.

Ahogy telt az idő úgy nyomott egyre inkább a Molde, beszorult a saját térfelére a Fradi. A vendégek rövid passzokkal bejátszották magukat a Fradi tizenhatosáig, Hestad pedig közvetlen közelről lőhetett, de Dibusz óriási bravúrral mentett. Nagyon kellett a magyar kapus spárgája.


(Kép: MTI/Kovács Tamás)

Négy perccel később Rebrov mester változtatott csapatán, Sigér helyére Laidouni állt be, Tokmac Nguent pedig Isael váltotta.

Hét perccel a rendes játékidő vége előtt Heister adott középre egy labdát, de nem volt érkező.

Pedersen középre ívelt labdája valahogy eljutott Brynhildsenhez, aki futtából a kapu jobb oldalát vette célba. Centikkel suhant el csupán a kapufa mellett a labdája!

Az utolsó percekre nagyon beszorult a Fradi. Három percet hosszabbított a játékvezető.

A 92. percben Uzuni talált be a norvégok kapujába, azonban a VAR felülvizsgálta a gólt és les miatt nem adták meg. Roppant feszült találkozó.

A bíró azonban lefújta a meccset!

Annyiban megvalósult a norvégok elképzelése, hogy nem kaptak gólt, és a végsőkig harcban voltak a továbbjutásért, azonban a Fradi hiába nem a legszebb arcát mutatta, nagyon okosan és taktikusan megőrizte előnyét és 25 év után ismét kivívta a BL-csoportkört.

A csoportkör csütörtöki sorsolását a Ferencváros a negyedik kalapból várja.

A csoportkörbe jutással a Ferencváros az eddig megkeresett 6,4 millió euró (körülbelül 2,3 milliárd forint), mellett további 15,25 millió euróhoz (körülbelül 5,5 milliárd forint) jut.

Legutóbb a 2009/10-es idényben volt magyar csapat a BL főtábláján, akkor a Debrecennek sikerült ez.

BL-selejtező, playoff, visszavágó:
Ferencváros-Molde (norvég) 0-0

Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
Továbbjutott: a Ferencváros, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal
sárga lap: Botka (42.), illetve Aursnes (26.), James (49.), E. Hestad (55.)

Kép: MTI/Kovács Tamás

Sport365.hu - Óriási hangulat a stadion előtt - Képek

Rengeteg fradista özönlött ki a Groupama Aréna elé, hogy buzdításukkal is segíteni tudják a játékosokat. Az is biztos, hogy a szurkolókon nem fog múlni semmi. Íme, egy kis ízelítő, hogy milyen a hangulat jelenleg az Üllői úton: Kép: Bakonyi Péter/Sport365

Videók