A szurkolók ellenzik a BL új reformtervét

Az UEFA hétfőn tanácskozik arról, hogy mi a terv a BL-lel 2024 utánra.


Szurkolói csoportok ellenzik a labdarúgó Bajnokok Ligája készülő reformját, amely szerintük "egy maroknyi, már most is mérhetetlenül gazdag" klub érdekeit szolgálja.

A témában az európai szövetség (UEFA) hétfőn tanácskozik, illetve akkorra várható, hogy ismertetik a BL 2024 utáni formátumát. A módosítások elfogadását élénk alkudozás előzi meg, például az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA).

"Az önök Bajnokok Ligájára vonatkozó módosítási terve, amely a mérkőzések számának növelésén, az előző évek eredményei alapján zajló kvalifikáción és a sorozat kereskedelmi jogainak birtokba vételén alapul, veszélyezteti sportágunk egészének integritását"
- áll a szurkolóknak Andrea Agnelli ECA-elnökhöz intézett levelében.

Az aláírók azzal vádolják Agnellit, aki egyébként a Juventus elnöke, hogy mélyíteni akarja az árkot a gazdagok és a többiek között, szét akarja rombolni a nemzeti versenynaptárakat, és arra kényszerítené a szurkolókat, hogy még több időt és pénzt áldozzanak csapatuk követésére. Szerintük a nagy klubok lobbija újabb eszközöket keres a drukkerek kivéreztetésére.

"Nekünk azonban sem időnk, sem pénzünk nincs arra, hogy befektessünk az önök vízióiba, és arra sem, hogy finanszírozzuk a végtelen kapzsiságukat" - teszik hozzá.

A levelet több szurkolói csoport, köztük nagy klubok drukkereit tömörítő egyesülés írta alá. Álláspontjuk szerint az "irreális" reform, amely "az európai futball kontrolljának átvételére" irányul, "néhány már eddig is mérhetetlenül gazdag klubnak fog jövedelmezni, illetve befektetési társaságoknak és független alapoknak, melyek közül egynek sincs legitimitása arra, hogy kisajátítsa az európai jövőt".

"Mi vagyunk a mai szurkolók és nem akarunk még több európai meccset" - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy éppen ellenkezőleg, erős és versenyképes nemzeti bajnokságokat szeretnének, és a futballban keletkező bevételek méltányosabb elosztását.

A tervezet szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

Borítókép:  Giuseppe Cottini/NurPhoto via Getty Images

Videók