„A Szuperligával el akarták venni a gyökereket”

A 2021 áprilisában startolt kezdeményezés sorsa végleg megpecsételődhet.


Az európai labdarúgás számára fontos pillanat következik, az Európai Unió Bírósága csütörtökön fogja kihirdetni az UEFA és a FIFA által a Szuper Ligával kapcsolatban gyakorolt erőfölénnyel kapcsolatos döntését.

A közelgő döntés nyomán felemelte szavát Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchemkorábbi vezérigazgatója és az UEFA végrehajtó bizottságának jelenlegi tagja az ECA, az Európai Klubszövetség képviselőjeként.

A La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában Rummenigge a Szuperliga elleni érvéeit ismertette, meg van róla bizonyosodva, hogy az alkotóknak be kell ismerniük a vereséget. Még ha az EUB az ő javára is dönt, szerinte nem jut messzire, mert az európai futball elutasítja ezt a rendszert.

Aggódik a bíróság döntése miatt? „Most nem. Aznap este sem voltam, amikor bejelentették a Szuper Ligát. Tizenketten voltak, hiába próbáltak meggyőzni minket és másokat. Azt gondoltam: Mi van, ha tényleg forradalmat csinálnak? Káosz lenne. Két nap múlva kipukkadt a buborék. A Bayern-stadionban voltam, és Ceferin ötpercenként küldött sms-t, hogy szóljon: A Chelsea, a Liverpool és a City visszalépett... Vége.”

Megpróbálták meggyőzni a Bayernt? „Igen, de nem jöttek hozzám. Oliver Kahnnal próbálkoztak, aki akkoriban az én kijelölt utódom volt. Uli Hoeness, Hainer elnök és én azt mondtuk: Soha velünk! Győzni akarunk, de rendesen. A PSG is erre gondolt.”

A Szuperliga veszteséget okozna a ligáknak: „A Serie A-ból Serie B lenne, a Bundesligából pedig másodosztály. Szegény bajnokságok. És tudjátok, hogy mi volt a szándékuk? Hogy kárt okozzanak a Premier League-nek. A valódi cél az volt, hogy arabokat, amerikaiakat vonjanak be, hogy nemzetközi tornát játsszanak. Elveszíteni a gyökereket.”

A Szuperliga és a fejlesztési javaslatai: "Mindet elutasították kulturálisan, futballszakmailag és gazdaságilag. Az UEFA a lehető legjobb tornát kínálja, az új Bajnokok Ligája 36 csapattal még látványosabb és nyitottabb lesz. Látta a Koppenhága ünneplését a 16 közé jutásért? Úgy volt, hogy az utolsó helyen végeznek, mégis kvalifikálták magukat, és úgy érezték, mintha karácsony lett volna számukra. Mindig a szokásos srácoknak kell nyerniük? A futballban nem, a futballban van az elképzelhetetlen, az érzelmek. Ez nem matematika: Németországban senki nem menne a Szuperligába, szurkolói forradalom lenne”.

Mi marad a Szuperligából? „Két spanyol. A Juve kiesett, legalábbis nekem így tűnik. Ez Európa elutasítása. Már csak a jogi megerősítés hiányzik. Talán jobban megértettük volna Florentinót, neki van elképzelése mindenről, ami gazdasági”.

Mi lesz, ha a bíróság engedélyezi a Szuperligát? „Nem jutna messzire. 30 évvel ezelőtt a rendszer befogadta volna az újdonságot, most más a helyzet. Az angolok, a németek és a franciák soha nem vennének részt benne. Szerintem az olaszok és a spanyolok sem tennék, hacsak nincs olyan elnök, aki azt hiszi, hogy lefeküdhet, és másnap az arany közepén ébredhet. A Real Madrid és a Barcelona el tudna jutni a tornára...”

Borítókép: Clive Brunskill/Getty Images

Videók