Tizenhét éves lett Luis Garcia híres „szellemgólja”

A találat, ami még ma is viták kereszttüzében áll.


Tizenhét éve annak, hogy Luis Garcia megszerezte híres „szellemgólját” a Chelsea ellen, ám a szurkolók még ma sem biztosak abban, hogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A 2005-ös BL egyik elődöntőjében a Chelsea és a Liverpool nézett egymással farkasszemet. Az első mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, így az anfieldi összecsapás hatalmas jelentőséggel bírt. 
A találkozót végül a Liverpool nyerte, amely aztán meg sem állt a BL-címig. Az AC Milan elleni döntőben az angolok háromgólos hátrányból álltak fel, majd büntetőkkel megverték a piros-fekete gárdát a futballtörténelem egyik legjobb meccsén.

De most vissza az elődöntőre! A Chelsea elleni mérkőzés egyetlen gólját Luis Garcia szerezte, a találat azonban olyannyira emlékezetesre sikerült, hogy a szurkolók fejében mai napig nem halványul a képe.

A Liverpool csaptkapitánya, Steven Gerrard átjuttatta a labdát a „Kékek” védelmén, amit Milan Baros próbált elérni, mielőtt a Chelsea kapusa Petr Chec odaért volna. Míg a hazai szurkolók tizenegyesért és piroslapért esedeztek hangorkán formájában, Garcia elcsente az üresen lévő labdát és a kapuba célzott. A labdát ugyan kirúgta a Chelsea csapatkapitánya, John Terry, de néhány pillanatnyi kavarodás után a szlovák játékvezető, Lubos Michel jelezte, hogy a játékszer áthaladt a gólvonalon.


Rafael Benitez csapata így 1-0-s összesítéssel nyert, és bejutott az isztambuli döntőbe.

A gól a mai napig rendkívül vitatott, és a Chelsea és a Liverpool szurkolói nem értenek egyet abban, hogy a labda áthaladt-e a vonalon. A Chelsea vezetőedzője, Jose Mourinho a meccs után „szellemgólnak” nevezte a találatot, és kitartott amellett, hogy nem lett volna szabad megadni.

„Ez egy gól volt, ami a Holdról érkezett, az Anfieldi lelátóról” – mondta akkor Mourinho.

Mourinho 2019-ben a beIN Sportsnaknak adott interjújában szintén kitért a 2005-ös gólra.

"Az Anfield egy varázslatos hely a játékra, ez egy gyönyörű hely. Még olyan gólokat is szerezhetnek, amelyeket a játékosok nem szereznek, mint 2005-ben. Nem Garcia, hanem a közönség szerezte a gólt, de ez most nem lenne lehetséges a VAR-nak és a gólvonal-technológiának köszönhetően”
– mondta akkor.

 

A Liverpoolnak ezúttal is megvan az esélye arra, hogy eljusson a fináléig. A Jürgen Klopp vezette „Vörösek” ma este a Villarreal otthonában lépnek pályára, azzal a tudattal, hogy kétgólos előnyben vannak.

Forrás és borítókép: sportbible.com

Videók