Minden idők 5 legjobb Premier League csatárának rangsora

Nehéz feladat, de megpróbálták.


A Premier League legjobb csatárainak rangsorolása az egyik legnehezebb futballszakmai feladat, amit csak kínálni lehet – de a SPORTbible megpróbálta.

A Premier League fennállása óta eltelt 32 év alatt számos elit szintű csatár díszítette az angol élvonalbeli bajnokságot - góllövők, technikás játékosok és második számú csatárok.

A Premier League történetének legnagyobb góllövője Alan Shearer, akinek a Southampton, a Blackburn és a Newcastle színeiben elért 260 gólos rekordja 17 éve áll.

Ez a rekord nem úgy néz ki, hogy egyhamar megdőlne, miután a legközelebbi kihívó, Harry Kane nyáron a Bayern Münchenbe igazolt.

Számos szempont alapján próbálták meg rangsorolni a Premier League történetének legnagyobb csatárait - és íme, mire jutottak.

5. Harry Kane

Harry Kane a Premier League történetének egyik legnagyobb góllövője, 213 találat fűződött a nevéhez a Tottenham színeiben, mielőtt nyáron a Bayern Münchenhez igazolt.

Bár Alan Shearer 260-as rekordjának megdöntése még mindig elkerülhetetlennek tűnik - el kell képzelni, hogy Kane visszatér az angol futballba, mielőtt visszavonul -, Kane már most megelőzi Wayne Rooney-t és Andy Cole-t.

Három Premier League Aranycipővel és 47 gólpasszal a neve mellett nem sok teljesebb csatár volt még Kane-nél az angol futballban.

4. Sergio Agüero

A Manchester City rekordgóllövője. Öt Premier League címet nyert. Öt egymást követő szezonban szerzett 20 gólt. Ha volt valaha is olyan játékos, aki tipizálta a City felemelkedését, akkor az Sergio Agüero.

Agüero a klubnál töltött első napjaiban időnként sérülésekkel küzdött - mielőtt megszerezte volna azt az ikonikus és legendássá váló győztes gólt a QPR ellen -, majd Pep Guardiola alatt úgy találta fel újra a játékát, hogy sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán képes lesz-e még rá vagy sem.

Az, hogy továbbra is ontotta a gólokat, többek között a 2017/18-as szezonban 25 meccsen 21-et, bizonyította, hogy Agüero bármelyik menedzser alatt képes gólokat lőni. Csak a labdát kell neki eljuttatni.

3. Alan Shearer

Minden idők legnagyobb Premier League góllövője csak harmadik? – tehetik fel jogosan a kérdést.

Alan Shearer abszolút csúcsát a számok tekintetében a Blackburnnél érte el, hiszen három egymást követő szezonban is átlépte a 30 gólos határt. Az egyik ilyen szezon az első és egyetlen Premier League- ajnoki címét eredményezte.

Igen, kettőt is szerzett volna, ha a Newcastle 1996/97-es szezonjának közepén nem lett volna egy komolyabb hullámvölgy, ami végül Kevin Keegan lemondásához vezetett. De Shearernek nem igazán volt szüksége trófeákra ahhoz, hogy megmutassa, milyen nagyszerű ember - a 260 bajnoki gólja is erről árulkodik.

2. Wayne Rooney

Clive Tyldesley híres mondata, „Emlékezz a névre, Wayne Rooney", bekerült a kommentátori folklórba, és nem hiába.

Rooney 16 évesen robbant be az Evertonban, és megalapozta a Premier League több mint 10 éves dominanciáját.

Egy generáció számára Rooney volt az inspiráció - a csatár, akit szinte mindenki szeretett volna megformálni az iskolaudvaron vagy a parkban.

253 góljával ő a United valaha volt legeredményesebb góllövője, 208 góljával a Premier League történetének harmadik legtöbb gólt szerző csatára, 103 gólpasszával pedig a harmadik legtöbb asszisztot adó játékosa. Mindegy, hogy kirobbanó sprinteket végzett mélységből, vagy tökéletesen helyezkedett a büntetőterületen belül, esetleg tálcán kínálta a lehetőséget a csapattársaknak, Rooney mindenre képes volt.

1. Thierry Henry

Rooney kontra Thierry Henry nem volt éppen könnyű döntés - de az Arsenal ikonja mellett döntöttek.

Henry három Premier League címet nyert az Arsenallal, 174 angol bajnoki gólt szerzett, és öt egymást követő szezonban volt 24-szer eredményes.

A 2000/01 és 2005/06 között öt egymást követő szezonban is bekerült a liga szezonjának csapatába. A Bajnokok Ligája győzelem ugyan elkerülte őt az Ágyúsoknál, akik a 2006-os döntőben 2-1-re kikaptak a Barcelonától, de az Arsenal színeiben minden mást elért.

Borítókép: Stuart McFarlane/Arsenal FC / GettyImages

Videók