Lukaku, Sancho és Hakimi az első három helyezett

Nőtt az átigazolások száma, de csökkent a tranzakciók összértéke.


Az elmúlt évben az azt megelőzőhöz képest több átigazolás történt a férfi profi labdarúgásban, ugyanakkor a transzferek pénzügyi összértéke a legalacsonyabb volt az elmúlt öt esztendőt tekintve.

A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) pénteken közzétett összegzése szerint mintegy 18 ezer klubváltás történt 2021-ben a nemzetközi piacon, ez a szám közel van a 2019-es rekordhoz, ugyanakkor 5,1 százalékkal magasabb a 2020-asnál, amelyet kedvezőtlenül befolyásolt a koronavírus-járvány kitörése.

Kép
Fotó: Rangnick’s Reds/Twitter

A pénzmozgás mértéke viszont már a második évben csökken, 2021-ben 4,2 milliárd euró volt, ami 13,6 százalékos visszaesés a 2020-ashoz és 33,8 százalékos csökkenés a 2019-es rekordévhez viszonyítva. A Global Transfer Report megállapítása szerint a klubok ugyan törekedtek arra, hogy a játékoskereteiket átalakítsák, de úgy, hogy ezt átigazolási díj megfizetése nélkül tegyék: 87,7 százalékban így jártak el, illetve a szerződtetéseknek csak a 12,3 százalékánál volt pénzmozgás. Utóbbi kategóriában a tíz legjelentősebb szerződtetés a teljes összeg 15 százalékát fedte le.

Az Internazionalétől a Chelsea-hez került Romelu Lukaku átigazolása volt a legnagyobb összegű - sajtóértesülés szerint 115 millió eurós, amit a FIFA nem erősített meg -, ezt a Borussia Dortmundtól a Manchester Unitedhez szerződő angol Jadon Sanchóé, és az Interből a Paris Saint-Germainhez igazolt marokkói Asraf Hakimié követte. A legtöbbet - 562 millió eurót - francia játékosokért fizettek, először fordult elő, hogy nem a brazilok végeztek az élen e tekintetben.

Borítókép: sempreinter.com

Videók