Így juttatta Klopp lélektani előnyhöz csapatát a büntetőpárbaj előtt

Egy felvétel, ami megmutatja, a szakember pontosan tudta mit kell tennie. - TOP5: Ezt is sokan olvasták a sport365-ön.


Nagyszerű elemzés került elő az FA-kupa döntőjéről, ami részletesen bemutatja, Jürgen Klopp, a Liverpool edzője miként próbálta lélektani előnyhöz juttatni a csapatát a büntetőpárbaj előtti rövid szünetben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az Angol labdarúgó-ligakupához hasonlóan, a Liverpool tizenegyespárbajban legyőzte a Chelseat, ezzel elhódítva az FA-Kupát.

Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője a kiálezett párharcot követően köszönetet mondott a neur11 német vállalatnak, akik az idegtudomány képviselői. A cég tagjai az agytevékenység megfigyelésével próbálják a játékosok teljesítményét optimalizálni és két éve együtt dolgoznak Klopp csapatával.

„Egy céggel dolgozunk együtt, négy sráccal, a nevük neuro11” – mondta Klopp a cégről.

„Két éve felvették velünk a kapcsolatot. Egyikük idegtudós, és azt mondta, hogy kiképezhetjük a játékosokat a büntetőpárbajra. Én meg azt mondtam erre, ez érdekesen hangzik, gyere át. Találkoztam a német sráccal és azóta együtt dolgozunk. A Ligakupát és ezt a kupát is nekik ajánljuk” – tette hozzá.

Azt persze nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Klopp csapata az agykutatók munkájának köszönheti a győzelmet, ugyanakkor érdemes elolvasni azt az elemzést, amit a két edző büntetőpárbaj előtti viselkedéséről készítette Geir Jordet, sportpszichológus.


„A Liverpool büntetőkkel verte a Chelsea-t az FA-kupa döntőjében. A tizenegyespárbaj egy pszichológiai játék, amely azzal kezdődik, hogy az edző hogyan kommunikál a játékosaival a végső sípszó után. Íme az események időrendben!”

„Körülbelül 60 másodperccel az utolsó sípszó után Klopp már kiválasztotta a büntetőket végző játékosokat és mindegyikükhöz egyesével közelít, hogy elmondja, miként végezze a lövést. Ezt a legtöbbüknél a védjegyévé vált ölelésével is megerősíti. Az egész folyamat bensőséges és szeretetteljes. Másfél perc után Klopp végez és rövid de szenvedélyes beszédet mondd. Ezzel szemben 1 perc 50-nél Tuchel még a jegyzeteit vizsgálja felül és ekkor dönt.”

„Tuchel az első 1-2 percet azzal töltötte, hogy felülvizsgálta a választását, és (valószínűleg) a szeme sarkából látta, hogy a Liverpool már azelőtt befejezte a tanácskozást, mielőtt a Chelsea elkezdte volna. A válogatás befejezése előtt belépett a játékosok közé, ami elkésett, látszik, hogy nem áll készen, reagál, és ami simán utolsó emlékeztető lehetett volna a csapatnak az rendszertelenné, rohanóvá és stresszessé válik.”

„Tuchel nyilvánosan az egész csapat előtt kérdezte meg a játékosokat a lövésekről. Rengeteg nyomás nehezedik a csoportra, ha így csinálják, a játékosok őszinte válaszának esélye csökken, és ez további stresszt generál, amely magára a szétlövésre is kiterjed.”

„Míg Tuchel még a játékosok kiválasztásán és felkérésén dolgozik, Klopp minden adminisztratív feladatát befejezte, és az idejét melegség, szeretet és jó energia terjesztésével tölti; még egy pillanatra van Dijkkel is összenevet.”

„Mivel a Liverpool korán befejezte az összeállítást, először ők lépnek be a kezdőkörbe, és kiválaszthatják a pozíciót. A padjukhoz legközelebb eső oldalt választják, amely lehetővé teszi a személyzet számára, hogy további utasításokat adhasson a párbaj alatt, és megőrizze a játékosok számára az edző közelségének melegét.”

„A mentalitás szörnyei nem születnek, hanem készülnek. A proaktív felkészülés, a megfontolt kivitelezés és a meleg/szerető kommunikáció általában a lehető legjobb alapot adják az extrém nyomás alatti teljesítményhez. A Liverpool 1-0-ra vezetett, mielőtt a párbaj elkezdődött volna” – elemezte a helyzetet.

Ezek az apróságok valóban sokat érhetnek egy kiélezett döntő során.

Borítókép: Twitter.com/Liverpool FC

Videók