Giggs reagált Rooney kijelentésére, miszerint van Gaaltól tanulta a legtöbbet

Giggs megérti korábbi csapattársának álláspontját.


Wayne Rooney a közel múltban azt nyilatkozta, hogy többet tanult Louis van Gaaltól, mint a Manchester United legendás menedzserétől, Sir Alex Fergusontól. Ryan Giggs teljesen megérti egykori csapattársának nézőpontját.

Van Gaal 2014től 2016-ig irányította a Vörös Ördögöket, akikkel csupán egy FA Kupát nyert meg, így nem tudta elérni azt, hogy marasztalják őt a kispadon. A holland edző helyét aztán José Mourinho vette át, a csapat ikonja, Wayne Rooney szerint azonban ez nem volt jó döntés.

"Számomra abszolút öröm volt, hogy vele dolgozhattam. Meg kellett volna őt tartanunk a harmadik évre is, mert sokkal erősebbek lettünk volna."- mondta Rooney a Mirrornak.


(Kép: Michael Regan/Getty Images)

"Úgy éreztem, hogy a dolgok javulnak, és a játékosok megértették, hogy mit akar. A két év alatt többet tanultam, mint bármely más vezetőedzőnél. Ezért örökké hálás leszek neki. Nem csak azért, mert kinevezett csapatkapitánynak, hanem a belém vetett bizalma miatt is."


Rooney kilenc szezonon keresztül dolgozott együtt Fergusonnal, így talán furának tűnhet, hogy azt állítja, két év alatt többet tanult a van Gaaltól, mint a skót mestertől, de az egykori csapattárs, Ryan Giggs megérti Rooney érzéseit.


(Kép: John Peters/Manchester United via Getty Images)

Giggs szintén Ferguson tanítványa volt, de dolgozott együtt a Unitednél Van Gaallal is, ezért megérti Rooney álláspontját. A walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint LvG sokkal taktikusabb volt, mint Ferguson, főleg a kombinált játék kialakításában.

"Megértem, amit Wayne mondott" - nyilatkozta Giggs a United hivatalos youtube csatornáján. "Mindketten dolgoztunk Ferguson irányítása alatt. 13 éves korom óta ismerem Sir Alexet."


"Mindent megtett a klubért. Kezelte a játékosait, fegyelmet teremtett, szabályokat hozott létre, a taktikákat alkotott. De Ferguson idejében nagyon sok olyan jó játékosunk volt, akiknek elég volt csak annyit mondania, hogy „menj ki, és játssz, ahogy tudsz.”Olyan játékosok voltak, akik tudták a szerepüket, csak be kellett őket „hangolni”."

"Van Gaalnál valószínűleg az ellenkezője volt. Különböző taktikai rendszereket játszottunk a Unitednél. Sir Alex irányítása alatt többé-kevésbé egy rendszert alkalmaztunk, de azt megcsináltuk. Nem emlékszem, hogy bármikor is balhátvédet kellett volna játszottam. Talán egyszer vagy kétszer előfordult, ha tartanunk kellett a labdát, de azon kívül soha."

"Van Gaal érkezésével viszont alaposan megváltozott a taktikánk. Először jött a háromvédős rendszer, aztán a gyémánt alakzat, majd 4-3-3-ra váltott. Ha így nézzük, valóban megtanulta az ember, hogyan kell különböző taktikai rendszerekben játszani és, hogy miért érdemes ezeket használni. Természetesen néhányig működött, némelyik viszont nem, de összességében a játékosok megértették a különböző taktikákat."


(Kép: Catherine Ivill - AMA/Getty Images)

"Tehát megértem, amit Wayne mondott, mert Louis sokkal több hangsúlyt fektetett az edzéseken a taktikára. Rengeteg taktikai megbeszélésünk volt, a játékosok néha szerintem túl soknak is érezték, ezzel szemben Fergusonnál minden sokkal egyszerűbb volt."

Nem azt mondom, hogy akkoriban nem voltak, de jóval kevesebb, mert olyan játékosaink voltak, akiknek elég volt csak egyszer elmondani és megvalósították. Például, amikor Ferguson ráállította Pirlóra Parkot, aki fantasztikusan hajtotta végre, amit kértek tőle. Szóval tudom, hogy mire gondol Wayne azzal kapcsolatban, hogy sokat tanultunk Louistól."

Ha szívesen olvas focisztorikat, érdemes megnézni ezt a posztunkat és játszani a könyvért! 

Forrás: metro.co.uk

Kép: Alex Livesey/Getty Images

Videók