Az évtized bajnokcsapatainak leggyengébb láncszemei a PL-ben

Jókor voltak jó helyen.


Alighanem mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki a csoportos feladatoknál nem igazán veszi ki a részét a munkából, ellenben a dicséretnél mindig jelen van.

Hasonló helyzet a labdarúgásban is fellelhető, hiszen számos esetben előfordult már, hogy egy játékos úgy vehette át az aranyérmet a szezon végén, hogy érdemben nem sokat tett hozzá a bajnoki címhez. A Mirror összegyűjtötte a Premier League legutóbbi 10 bajnok csapatának leggyengébb játékosait.

A listán szereplő összes játékos elegendő meccsen lépett pályára, ahhoz hogy a szezon végén átvehesse a „jól megérdemelt” aranyérmet. Ehhez a 2012/13-as idényig minimum tíz alkalommal kellett szerepelnie egy adott játékosnak a csapatában, majd azt követően ezt a számot lecsökkentették ötre.

2009/10: Jurij Zsirkov (Chelsea)

Zsirkovot 2009. július 6-án igazolta le a Chelsea 18 millió fontért, amivel ő lett a legdrágább orosz játékos. Mégis csupán december 28-án volt először kezdő a bajnokságban a Fulham ellen. A balhátvéd 17 meccsen játszott mindössze Carlo Ancelotti irányítása alatt, a 2009/10-es szezonban mégis bajnoki címet ünnepelhetett a csapattal.


(Kép:  Clive Mason/Getty Images)

2010/11: Darron Gibson (Manchester United)

A United csapatában akkoriban olyan játékosok szerepeltek, mint Wayne Rooney, Ryan Giggs vagy épp Paul Scholes. A világért sem szeretnénk megbántani Darron Gibsont, de talán ő is tudja, hogy nem ugyanazt a szintet képviselte. Az ír középpályás 12 meccsen jutott szóhoz, ezek közül hatszor csereként.

Gabriel Obertan és Federico Macheda is versenyben volt Gibsonnal a legrosszabb játékos címért abból a csapatból, viszont a francia és az olasz futballista eggyel több meccsen játszott, így a 27-szeres ír válogatott labdarúgóra esett a választás.


(Kép: John Peters/Manchester United via Getty Images)

2011/12: Stefan Savic (Manchester City)

Stefan Savic jelenleg az Atlético Madrid csapatában szerepel, amellyel 2018-ban megnyerte az Európa-ligát, azonban a montenegrói védő nem volt mindig olyan kiváló, mint manapság. Roberto Mancini 11 meccsen számított a hátvédre abban az évben, amikor a City 44 esztendő után nyerte meg ismét a kiírást.


(Kép: David Rogers/Getty Images)

2012/13: Alexander Büttner (Manchester United)

A holland játékos Patrice Evra alternatívája volt a balhátvéd posztra, de csupán öt meccsen kapott lehetőséget abban a szezonban, amikor a Vörös Ördögök legutóbb bajnokok tudtak lenni. Büttnernek jókora szerencséje volt, ugyanis a 2012/13-as idény elején bevezetett új szabály első kedvezményezettje lett, így csupán öt meccsel a háta mögött is angol bajnoknak mondhatja magát.


(Kép: Tom Purslow/Manchester United via Getty Images)

2013/14: Costel Pantilimon (Manchester City)

A román kapus mindössze hét alkalommal szerepelt a City 2013/14-es bajnoki idényében. A 203 cm-es termetével az Premier League történelmének legmagasabb labdarúgója 2018 óta az angol másodosztályban szereplő Notthingham Forest játékosa, de jelenleg a ciprusi Omonia csapatában van kölcsönben.


(Kép: Lynne Cameron/PA Images via Getty Images)

2014/15: Filipe Luis (Chelsea)

Kétségtelenül Filipe Luis az elmúlt évtized egyik legjobb balhátvédje. 2014-ben Angliába csábította a Chelsea, ahol viszont nem tudta beverekedni magát a kezdő tizenegybe, így mindössze egy év után távozni kényszerült a kevés játéklehetőség miatt. Akkoriban José Mourinho César Azpilicuetát preferálta a balhátvéd pozíciójára, így a brazil mindössze kilenc meccsen jutott szóhoz a bajnokságban.

Érdemes azonban André Schürrlét is megemlíteni, aki szintén nem volt meghatározó alakja a Chelsea 2015-ös bajnokcsapatának. A német játékos 14 alkalommal húzta magára a londoni csapat kék mezét, ezért ő is könnyen felkerülhetett volna a listára.


(Kép: Scott Heavey/Getty Images)

2015/16: Gökhan Inler (Leicester City)

2015 nyarán okkal örülhettek a Leicester City szurkolói ugyanis szeretett csapatukhoz igazolt a Bajnokok Ligája tapasztalattal rendelkező svájci válogatott labdarúgó. Azonban csupán csak egy szezont húzott le a „rókáknál” – bár mint az utólag kiderült, a Premier League történetének egyik leghihetetlenebb szezonja volt. Inler mindössze öt meccsen kapott lehetőséget Claudio Ranieritől, aki csodát vitt végbe az együttessel. A Napoli egykori középpályása a következő szezonban tovább is állt, és a török Besiktashoz szerződött.


(Kép: Laurence Griffiths/Getty Images)

2016/17: Nathaniel Chalobah (Chelsea)

Nathaniel Chalobah jelenleg a Watfordban szerepel, ahol kétségkívül kiváló játékosává fejlődött, ám a Chelsea 2017-es bajnoki sikeréhez csupán minimálisan járult hozzá. A védelemben és a középpályán is bevethető játékos tíz alkalommal lépett pályára, ebből kilencszer csereként. Ugyan az egyértelműen nem mondható el az angolról, hogy ő lett volna a Chelsea legrosszabb játékosa, viszont valakinek képviselnie kellett a londoniakat a listán a 2016/17-es szezonból, ezért Chalobahra esett a választás.


(Kép: Mike Hewitt/Getty Images)

2017/18: Eliaquim Mangala (Manchester City)

Igazság szerint a City 2017/18-os csapatában nem igazán volt rossz játékos. Ha egy csapat 100 ponttal végez a Premier League élén, akkor elmondható, hogy az az együttes több mint nagyon jó.

Eliaquim Mangala 2014-ben nagy reményekkel szerződött a Manchester Cityhez 32 millió font ellenében a Portótól. Ugyanakkor a 2017/18-as idényben mégis ő bizonyult a leggyengébb láncszemnek a Mirror szerint, ugyanis a francia válogatott hátvéd csupán kilenc mérkőzésen kapott lehetőséget Pep Guardiolától.


(Kép: Catherine Ivill/Getty Images)

2018/19: Danilo (Manchester City)

Ismételten kemény feladat egy labdarúgót kiemelni, hiszen, ha valaki olyan csapatban játszik, mint a Guardiola irányította Manchester City, akkor nehéz bárkit is kritizálni.

Ugyanakkor a brazil jobbhátvédre esett a választás, aki nem nyújtott emlékezetes produkciót a City történelmi szezonjában, tavaly nyáron pedig ötéves megállapodásban egyezett meg a Juvéval.


(Kép: Tom Flathers/Manchester City FC via Getty Images)

A listán szereplő játékosok természetesen mind remek futballisták. Az pedig szinte biztosra vehető, hogyha egy labdarúgó megnyeri a csapatával a PL-t, akkor az élete későbbi szakaszában büszkén fog mesélni róla az unokáinak, függetlenül attól, hogy csupán epizódszerep jutott neki, vagy oroszlánrészt vállalt a sikerből.

Forrás: givemesport

Borítókép: Tom Purslow/Manchester United via Getty Images

Videók