Abramovics bejelentette, eladja a Chelsea-t

Az orosz üzletember a háború miatt döntött így.


Szerda este Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa hivatalos közleményben bejelentette, eladja a londoni futballklubot.

"Ahogyan azt már korábban is kijelentettem, mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg a döntéseimet. A jelenlegi helyzetben ezért döntöttem úgy, hogy eladom a klubot, mivel úgy gondolom, hogy ez a klub, a szurkolók, az alkalmazottak, valamint a klub szponzorainak és partnereinek a legjobb érdeke" - fogalmazott az 55 éves Abramovics, aki múlt szombaton az Oroszország által fehérorosz támogatással indított ukrajnai háború miatt még csak átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának.

Abramovics hangsúlyozta, a Bajnokok Ligájában címvédő klub eladása nem gyorsított eljárásban történik majd, és nem kéri semmilyen általa nyújtott kölcsön visszafizetését. A sajtóhírek szerint az együttest 4 milliárd fontért kelhet el.


"Számomra ez soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről"
- írta Abramovics hozzátéve, hogy egy jótékonysági alapítványt is létrehoznak, amelynek teljes nettó bevételét az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára ajánlják fel, ami magában foglalja a sürgős és azonnali szükségleteik fedezését, valamint a helyreállítás hosszú távú munkájának támogatását.

Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát pedig egyszer nyerte meg.

"Remélem, még egyszer utoljára ellátogathatok a Stamford Bridge-re, hogy személyesen is elbúcsúzhassak mindannyiuktól. Egy életre szóló kiváltság volt a Chelsea tagja lenni, és büszke vagyok a közös eredményeinkre. A Chelsea és szurkolói mindig a szívemben lesznek" - fogalmazott a tulajdonos.

 

Borítókép: Nick Potts - PA Images/PA Images via Getty Images

Videók