Egyéb sportok

Nem lesz magyar a döntőben női 100 m gáton

A három elődöntős futamból – melyekből az első kettő helyezett és a további két legjobb idő tulajdonosa jutott fináléba – az elsőben Tóth futott, aki a két éve Eb-második Kozákhoz hasonlóan az előfutamban kiemeltként nem indult.

A DVTK sprintere tavaly remek szezont futott, 12.84 másodpercre javította egyéni csúcsát, idén viszont eddig nem tudott igazán kiugró eredményt produkálni. A 13.24-es szezoncsúcsával a 20 éves sprinter a legrosszabb idei eredménnyel rendelkezett futamában, melyben nem kapott igazán jól lábra, gyorsan komoly hátrányba került, majd a táv második felében jó tempóban futott, de az utolsó előtti gátban megbotlott, az utolsóban pedig nagyot esett és elterült a rekortánon.

Rövid idő után azonban felállt és könnyeivel küszködve hagyta el a pályát.

Következett az olimpiai kvótás Kozák Luca futama. A debreceniek világbajnoki döntős klasszisa szintén nem kezdett kiugró eredményekkel idén, de versenyről versenyre javított, igaz, 13.06-os legjobbjával nem számított esélyesnek a fináléra. Különösen úgy, hogy a szombati elődöntőben nagyon erős futamba került, melyben mások mellett a címvédő lengyel Pia Skrzyszowskával, illetve az idén egészen parádésan teljesítő francia Cyrena Samba-Mayelával kellett felvennie a versenyt. Kozák jól kapta el a rajtot, de az első lépések után látszott, hogy formája nem éri el riválisaiét, akik kirobbantak mellőle és dinamikusan távolodtak tőle. A magyar vágtázó ugyanakkor végig nagyot küzdött és végül 13.01 másodperccel a hatodik lett.

A futamot a francia nyerte egészen szenzációs, 12.43 másodperces eredménnyel.

"Nem volt nehéz idei legjobbat futni, mert nem volt magasan a léc, de igazából tudok ennél sokkal jobbat, és sokkal jobbat is akartam" – mondta az MTI-nek Kozák Luca, megemlítve, hogy a négy májusra tervezet versenyéből kettőt elrontott, ezért vesztett a magabiztosságából, és mentálisan nehéz volt oda állnia a viadalra.

"A döntőhöz 12.83 másodperc kellett, ami bosszantó, mert tudom, hogy képes vagyok rá, milliószor futottam már ennél jobbat. Ugyanakkor nem fogok elkeseredni, mert azt is tudom, hogy az olimpiáig mentálisan és fizikálisan is össze tudom magamat rakni."

A harmadik, egyben utolsó elődöntőben a pénteki előfutamból biztosan továbbjutó Kerekes Gréta volt érdekelt, aki szokásához híven jól rajtolt, de az első két gát után riválisai elmentek mellette, így végül 13.05 mp-cel a nyolcadik helyen ért célba.

"A rajt most nem sikerült annyira jól, gyorsan ellőtték, amint nagyon meglepődtem. Összességében nem vagyok elégedetlen, mert 13.0-át tudtam futni úgy, hogy sok volt a hibám. Régebben az ilyen futásaim 13.3-ak voltak, úgyhogy ez biztató" – összegzett Kerekes Gréta, aki a 4×100 méteres váltóban is rajthoz áll majd az Eb-n.

(Borítókép: MTI / Kovács Tamás)