Spanyol foci

Mourinho: "Ne tartsanak egoistának, de nagy edző vagyok"

A Real Madrid edzője, José Mourinho nem habozott elismerni, hogy az eddig elért sikereit figyelembe véve egy nagy edzőről van szó, azonban azt is hozzátette, hogy nem szeretné, ha az emberek beképzeltnek gondolnák őt, továbbá azt is elmondta, hogy imádja, ha mérkőzéseket játszik a csapata, amelyek után hőssé vagy gazemberré válik az ember az ő szakmájában.

„Nem könnyű magadról beszélni, mert így mindig megkockáztatod, hogy az emberek beképzeltnek tartsanak, azonban azok alapján, amiket eddig elértem, úgy gondolom, nagy edző vagyok
.” – ismerte be Mourinho egy, az „Audi Magazine”-nak adott nyilatkozatában.

""

A luzitán emlékeztetett minket arra is, hogy több országban is sikerre vezette már csapatait. „Szerintem könnyebb a hazádon kívül dolgozni, ha képes vagy alkalmazkodni a különböző kultúrákhoz, célokhoz, életmódokhoz és a futballhoz való hozzáálláshoz.” – tisztázta az edző.

Mourinho megerősítette, hogy a mérkőzések azok, amiket a legjobban szeret a szakmájában. „A rizikó, elkezdeni egy mérkőzést, tudva azt, hogy 2 órán belül hőssé vagy gazemberré válhatsz. Mikor 15 napig nincs egy találkozónk sem, nekem hiányérzetem támad.” – mondta a portugál, aki úgy gondolja, hogy a futball „hihetetlen mágiával bír." „Az emberek szerelmesek a labdarúgásba, ez egy társadalmi jelenség és azt kell hogy mondjam, hogy abszolút meglepő szociokulturális hatásai is vannak.”

""

Továbbá hozzátette azt is, hogy egy elit focista olyan valaki, akinek Isten egy vele született tehetséget adott: „Ahhoz, hogy bajnok légy, különleges tehetségre van szükség, azonban vannak emberek, akik ilyen tehetséggel születnek, mégsem jutnak a csúcsra. A személyiség az, ami megteremti a különbséget, ez elengedhetetlen a tehetség mellé. Nagyon tisztelem azokat, akik kihasználták a bennük rejlő képességeket, azonban akik út közben elvesztették esélyüket a siker felé vezető úton, azok olyan játékosok, akik engem nem érdekelnek, nem tudok rájuk felnézni.” – jelentette ki a luzitán.

Ennek következtében elolvasott egy könyvet a spanyol teniszcsillagról, Rafael Nadalról, aki egy született bajnok. „Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ez a kölyök hogyan alakult át ilyen klasszis sportolóvá.” – mondta a portugál tréner.

A Királyi Gárda edzője, aki egyesek szerint félénk és aki úgy gondolja, hogy „család nélkül nincs élet”, a családi életéről is beszélt. Kimutatta aggódását, amiért az ő gyerekei is „top” emberek és nem szeretné őket futballra kényszeríteni. „Nem, azt csinál, amit akar, tudom, hogy tehetséges, és nem csak apai szemmel nézve látom így. Az én apám játékos és edző is volt és ezek közül egyik sem gyakorolt rám nyomást.”

""

Azt is megjegyezte az edző, hogy a családjának sokkal nehezebb megemésztenie a sok költözést. „Ez a feleségemnek és a gyerekeimnek számít, nekem nem. Ha van egy focipályád, ahol edzethetsz, egy labdád és néhány minőségi játékosod, mindegy, hogy itt, Afrikában, vagy éppen Ázsiában vagy.”

A karrierem 20 év múlva már a legutolsó szakaszához ér. Azt hiszem, 65-70 éves koromban fogom befejezni, és az egyetlen dolog, amit elvárok, hogy büszkén tekinthessek majd vissza a pályafutásomra. A labdarúgás életem része lesz visszavonulásom napjáig, azonban utána nem. Nem leszek olyan ember, aki azután, hogy visszavonult, mint játékos vagy mint edző, nem tud nyugodtan élni kritizálás és kommentálás nélkül. Aznap, amikor kijelentem, hogy „Ez életem utolsó napja edzőként”, végleg kilépek a labdarúgás világából.” – jelentette ki José Mourinho.