Kézilabda

Montenegrói bravúr a középdöntő nyitányán

A montenegrói férfi kézilabda-válogatott 32-26-ra legyőzte a legutóbb ezüstérmes Horvátországot a magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában, csütörtökön Budapesten.

Az első gólt a horvátok szerezték, ám mint kiderült, ekkor vezettek utoljára, Montenegró ugyanis fokozatosan ellépett, és a szünetben már hat találat volt az előnye. A korábban Pécsett, majd öt évig Tatabányán kézilabdázó Milos Vujovic már az első félidőben hatszor volt eredményes, összességében pedig hét alkalommal vette be a horvátok kapuját, akárcsak Branko Vujovic.

Horvát részről Ivan Cupic ugyancsak hétszer volt eredményes. Bozo Andjelic, a Ferencváros irányítója egy góllal vette ki részét a montenegrói sikerből.

A horvátoknál ezen a meccsen, a második félidőre becserélve tért vissza a Telekom Veszprém korábbi, a Pick Szeged jelenlegi kapusa, Mirko Alilovic, és az első két montenegrói lövést ki is védte. A 36 éves hálóőr 2018-ban szerepelt legutóbb a nemzeti csapatban, sőt később lemondta a válogatottságot, ezúttal mégis csatlakozott honfitársaihoz, mert Mate Sunjic megfertőződött a koronavírussal. Alilovic 11 kísérletből hármat hárított.

 

A pozsonyi középdöntős csoportban a világbajnoki ezüstérmes svédek a tíz helyzetéből kilencet értékesítő Hampus Wanne vezérletével kerekedtek az orosz csapat fölé.

A középdöntős csoportokból az első és második helyen záró együttesek jutnak az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért mérkőznek. A döntő hétvége meccseit a magyar fővárosban rendezik.

Eredmények, középdöntő, 1. forduló: I. csoport (Budapest): Montenegró-Horvátország 32-26 (15-9) később:
Franciaország-Hollandia 18.00 Dánia-Izland 20.30

II. csoport (Pozsony): Svédország-Orosz csapat 29-23 (16-13)

később: Spanyolország-Németország 18.00 Norvégia-Lengyelország 20.30

Borítókép: Kovács Tamás/MTI