Nemzetközi labdarúgás

Mbappé maszkja és a pontatlanok csatája

 A kontinenstorna előtt valószínűleg egyik szimuláció sem tippelt volna arra, hogy Románia simán legyőzi Ukrajnát, Szlovákia pedig Belgiumot. A kérdés, hogy a szlovákok tovább tudnak-e lépni ezen az úton. Mert már akár egy megszerzett pont is azt jelentené Francesco Calzona csapatának a péntek délután háromkor kezdődő Ukrajna elleni meccsen, hogy továbbjut a gárda a csoportból. Ez alapján nem igazán várhatunk másféle játékot a szlovákoktól, mint az első körben.

Ukrajnának pedig újra kell építeni magát, mert a 3-0-s vereséget követően, nincs több hibázási lehetőség. Az ukránok ezzel tisztában is vannak és ahogy Tarasz Sztyepanenko megfogalmazta, Düsseldorfban másként kell játszaniuk.

"Néha a legfontosabb pillanatokban történnek rossz dolgok. Az első hibáért azonnal megbüntettek minket. Ezeken a tornákon néha egyszerűen kell játszani a kapu előtt. Erre figyelmeztetett minket a kapitány a meccs előtt, de mi mégsem így tettünk. De Düsseldorfban ez most biztosan másként lesz majd."

Az ukránoknak egyébként lenne min javítaniuk, hiszen eddig mindössze két Eb-meccsüket sikerült csak megnyerniük.

Az E-csoportban borult a papírforma, a D-ben viszont nem. Igaz, a holland és a francia válogatott is nehezen „hozta a kötelezőt”.

A délután hat órai lengyel-osztrák meccs tétje így a versenyben maradás lesz. Aki itt kikap, az nagy valószínűséggel már csak egy meccset játszhat majd ezen kívül az idei kontinenstornán. A lengyel középpályás, Jakub Moder szerint sokkal több van a csapatukban, mint amit bemutatott Hollandia ellen.

"Még javíthatunk. Több helyzetet kell kialakítanunk, a befejezéseknél pedig klinikai pontosság kell.”

Hasonló volt a tanulsága a Franciaország elleni 0-1 után, Konrad Laimernek is:

"Vannak dolgok, amiket jobban csinálhatunk. Az rendben van, ha veszítünk egy ilyen csapat ellen. de van még két csoportmeccsünk és azokon meg tudjuk szerezni a továbbjutáshoz szükséges pontokat.”

Robert Lewandowski esetleges visszatérése még kérdés, a két csapat egymás elleni mérlege pedig az osztrákoknak kedvez. Hiszen a 11 „közös” meccs alatt öt osztrák és négy lengyel győzelem született.

Este pedig következhet a csúcsrangadó. Bár az utóbbi napok inkább Mbappé maszkjáról szóltak, mind a holland-francia találkozó lehetséges taktikai felállásairól. Lipcsében így is hatalmas csatára lesz kilátás- A francia támadó, Marcus Thuram szerint már az Ausztria elleni 1-0-s győzelem is fontos siker volt.

"Jól akartuk kezdeni a tornát a nagyon erős osztrák csapat ellen, és elégedettek lehetünk a három ponttal. A francia válogatott erőssége a karaktereinkben rejlik. Mindannyian jól kijövünk, és egymásért dolgozunk a pályán."

A kérdés csak az, hogy ott lesz-e majd a karakterek között Kylian Mbappé az orrtörése után? Illetve mit lehet a hollandokkal kezdeni, akik a legutóbbi 18 Eb-csoportkörös mérkőzése közül csak egyen kaptak ki.

(Fotó: UEFA)