Tenisz

Marozsán felidézte a 16 éves Sinner elleni összecsapását a hallei mérkőzésük előtt

2018 januárjának utolsó teljes hetében Jannik Sinner selejtezőt játszott az egyiptomi Sharm El Sheikhben megrendezett ITF World Tennis Tour-versenyre. Akkor 16 éves volt, és még nem szerzett pontot a világranglistán.

A második fordulóban egy Marozsán Fábián nevű magyar állt a háló túloldalán. A 18 éves játékos aznap 4-6, 6-2, 6-1-es győzelmet aratott, és azóta nem találkozott az olasszal.

Ez csütörtökön megváltozik, amikor Marozsán az immáron már világelső Sinner ellen játszik a Halle-i Terra Wortmann Open második fordulójában.

"Emlékszem, hogy egy olasz játékos ellen kellett volna játszanom, aki nagyon fiatal volt, és csak az utolsó meccsét láttam. Nagyon gyorsan játszott, nagyon gyorsan mozgott a pályán és nagy nyomást gyakorolt az ellenfélre, én pedig azt mondtam: ‘Oké, nem lesz könnyű. De még fiatal, és talán van esélyem nyerni ellene’" – emlékezett vissza Marozsán az egyiptomi találkozójukra. "Az volt talán az első vagy második évem az ITF-versenyeken. Épp akkor kezdtem el a Futures-tornákat, és még mindig fiatal játékos voltam, de ő még nálam is sokkal fiatalabb volt"."

Visszagondolva több mint hat évvel ezelőttre, Marozsán úgy vélte, hogy Sinner "nagyon jó játékos lehet, de nem az első számú".

"De nagyon-nagyon tehetséges volt" – mondta Marozsán. "Nagyon gyorsan és jól mozog. Nagyon okos a pályán, és hatalmas a tenyerese, jó a fonákja is. Jó érzéke van a labdákhoz, és jó srác, szóval meglátjuk. Én csak élvezni akarom, és talán kihasználni az esélyeimet, ha lesznek."

A most 24 éves Marozsán a világranglistán már a 36. helyig jutott. Voltak már nagy meglepetései, többek között tavaly Rómában Carlos Alcaraz ellen.

Valami, ami segített a magyarnak, az a javuló mentalitása és a "pókerarc" használata. Felnőtté válása során Marozsan sírt a meccsek alatt, vagy akár el is dobta az ütőjét. Magyarországon azt mondták neki, hogy ha profi játékos akar lenni, akkor változtatnia kell a viselkedésén, és a következő pontra kell koncentrálnia.

Sinner egyik előnye a sportág legnagyobb színpadain szerzett tapasztalata. Bár Marozsán az Infosys ATP Stats szerint hét Top 10-es ellenféllel játszott (4-3), a centerpálya nem volt olyan játszótér számára, mint az általa "a jelenlegi legjobbnak" nevezett játékosnak Sinnernek.

"A centerpálya miatt otthon érzi magát, én még sosem játszottam itt. Kicsit nehéz és más nekem, úgyhogy meglátjuk" – mondta Marozsán  a páros első ATP Tour-szintű találkozója előtt. "Megpróbálok majd hinni magamban és megtartani az adogatásomat, és valószínűleg itt a füvön nagyobb esélyem van arra, hogy legyőzzem őt, vagy talán csak egy szettet nyerjek ellene. Szóval majd meglátjuk, nagyon várom már ezt az összecsapást, és élvezni akarom [ezt]."

Borítókép: TERRA WORTMANN OPEN/Mathias Schulz