Extra feladatot kap Szoboszlai Dominik az Eb-n

Csak a csapatkapitányokkal fognak egyeztetni a játékvezetők mérkőzés közben a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, nekik viszont elmagyarázzák majd a döntéseiket, ha arra igény merül fel. A kontinensviadal bírói - köztük a jövő szerdai Európa-liga-finálét vezető, romániai magyar Kovács István - a héten Frankfurtban készülnek a június 14. és július 14. közötti tornára.


Az iránymutatást kiegészítve Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetésért felelős vezetője kijelentette, ha a csapatkapitányon kívül bármely más játékos a bíróhoz közeledik, és a tiszteletlenség vagy ellenszegülés bármilyen jelét mutatja, sárga lapot kap.

"Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését" - közölte Rosetti, hozzátéve, hogy a játékvezetők nagy nyomás alatt tevékenykednek, mérkőzésenként 200-250 döntést hoznak, sok esetben ellentmondásos helyzetekben. Szerinte a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat.

Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre. Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell "kapcsolattartót" kijelölni.

"A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot és ne vegyék körbe a bírót." - hangsúlyozta.

Rosetti szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítsék az "egészséges légkört a felek között".

A svájciakkal, a házigazda németekkel és a skótokkal azonos csoportban szereplő magyar válogatott csapatkapitánya Szoboszlai Dominik.

(Borítókép: facebook / Szoboszlai Dominik)

Videók