Egerváriéknak a világ leggyengébb válogatottját kell lenyomniuk - videó!

A magyar válogatott kedden Európa-bajnoki selejtezőn San Marino válogatottjának vendégeként lép pályára. A miniállam válogatottját ősszel 8-0-ra kiütöttük, és illő lenne simán győznünk ezúttal is a világ papíron egyik leggyengébb nemzeti együttese ellen.


Nagyon nagyot nem túlzunk akkor, ha azt írjuk, San Marino a világ leggyengébb labdarúgó-válogatottjainak egyike, hiszen több csapattal holtversenyben a FIFA-világranglista utolsó helyén áll. Bár az Olaszország által körülölelt apró nemzet futballszövetségét 1931-ben alapították, a FIFA-nak és az UEFA-nak is csak 1988-tól tagja. Első hivatalos válogatott mérkőzését Svájc ellen játszotta 1990-ben, sima 4-0-s vereséget szenvedve. San Marino válogatottjának sorsa azóta sem fordult sokkal jobbra, a kiscsapat jobbára pofozógépként funkcionált az aktuális Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezősorozatok alkalmával. Épp az egyik ilyen kvalifikáció, nevezetesen a 2008-as Eb-t megelőző sorozat alkalmával szenvedték el történetük legnagyobb arányú vereségét, amikor is hazai pályán kaptak ki 13-0-ra Németországtól.

San Marino-Németország 0-13:

A miniállam válogatottja története során nem sok sikerélményt élhetett meg eddig, de azért produkált már igazi bravúrokat. 1993-ban 0-0-s döntetlent játszott Törökországgal, 2001-ben pedig 1-1-re végzett Lettországban vb-selejtezőn. A világoskék-fehérek kedvenc ellenfele kétség kívül Liechtenstein, hiszen a másik európai törpe ellen érték el eddigi legnagyobb sikerüket, 2004-ben barátságos meccsen 1-0-ra legyőzték a hercegség csapatát, Minket viszont kevésbé szerethetnek, hiszen eddigi három találkozásunk alkalmával egyaránt sima magyar győzelem született.

Először 2002. októberében csaptunk össze San Marinóval Eb-selejtezőn, 3-0-s győzelmünk Gera Zoltán parádés triplája miatt is emlékezetes:

Ennek a párharcnak a visszavágóján igen hálátlan vendégnek bizonyultunk, 2003. júniusában csodás gólokkal nyertünk 5-0-ra Serravalléban:

A legfrissebb emlék talán a legszebb, hiszen tavaly ősszel megsemmisítő, 8-0-s verést mértünk San Marinóra Eb-selejtezőn:

Faragó Zoltán

Videók