Amikor Szalai betuszkolta, Stieber beemelte, Király meg kivédte

2016 júniusában indult az utazás, amelyre vártunk. 44 év után ismét Eb-meccsen lépett pályára a magyar válogatott, visszatekintő cikksorozatunk második részében terítéken az osztrákok elleni siker.


Sorozatban harmadik alkalommal jutott ki a magyar válogatott az Európa-bajnokságra. Az elkövetkezendő napokban felidézzük 2015-től kezdve a legszebb, legemlékezetesebb pillanatokat.

„Magyarország az F-jelű csoportba került, ahol Ausztriával, Izlanddal és Portugáliával találkozik” – derült ki 2015 december 12-én. A sorsolást követően Bernd Storck azt hangsúlyozta, hogy a torna remek alkalom a magyar labdarúgók számára, ugyanis jó játékkal megmutathatják magukat a világnak, illetve tapasztalatot szerezhetnek. Hozzátette: a magyar együttesnek semmi vesztenivalója nincs az F csoportban.

2016 januárjától elindult a felkészülés, a szövetségi kapitány rendszeresen összetartásokra hívta az általa megfigyelt játékosokat. A kerettel kapcsolatban még volt néhány tisztázatlan kérdés, a stáb igyekezett minél több futballistát feltérképezni. Még a bajnokságot is besűrítették, hogy május elejétől negyven nap álljon rendelkezésre a kontinenstorna előtt.

Az Eb előtt három felkészülési meccset vívott a válogatott. 2016 március 26-án a horvátokkal találkoztak, Mario Mandzukic találatára Dzsudzsák Balázs szabadrúgásgóllal válaszolt. Két hónappal később újabb hazai döntetlen született, az elefántcsontpartiak elleni mérkőzésen nem született gól, míg néhány nappal a torna előtt Gelsenkirchenben a németek nyertek 2-0-ra. Ezen a meccsen már a szűkített, végleges keretből válogathatott a kapitány.

Franciaországban a Real Madrid-Barcelona párharchoz hasonlították az Ausztria-Magyarország rivalizálást, míg Christian Fuchs, az osztrákok védője klubcsapatával állította párhuzamba hazáját: „A Leicesterrel megszerzett bajnoki cím óta én is elkezdtem álmodni, de ahhoz, hogy Ausztriával sikeresek legyünk, alázatosnak kell maradni, és minden meccsre ugyanazzal a lelkesedéssel készülni. Elemeztük a magyarok játékát, a centerek jól érkeznek a kapu elé, nehéz lesz ellenük nekünk, védőknek.”

Lelkesen és lendületesen indítottak a selejtezősorozatot veretlenül abszolváló osztrákok, David Alaba lövésénél a kapufa a magyarokat segítette. Király Gábor pedig már az első percben történelmet írt, negyvenévesen ő lett az Európa-bajnokságok korrekordere. A Haladás portása végig magabiztos teljesítményt nyújtott, mackóalsója mellett védéseivel is felhívta magára a nemzetközi sajtó figyelmét.

A kezdeti osztrák rohamokat kibekkelte a magyar csapat, Dzsudzsák Balázs révén pedig gólhelyzetig is eljutott, de az első félidőt követően a stadion eredményjelzőjén 0 – 0 állt.

A 60. perc környékén az osztrák kapu mögötti magyar tábor az NB I-es gólkirály Böde Dániel pályára küldését követelte, de Storck megbízott Szalai Ádámban. És milyen jól tette! Kleinheisler Lászlóval játszott össze remekül a támadó, majd Robert Almerrel szemben 550 nap után bepiszkálta, pöckölte, tuszkolta.

Néhány perccel később ugyan bekerült Király Gábor kapujába a labda, csakhogy előtte Aleksandar Dragovic szabálytalankodott Kádár Tamással szemben. Mivel ez neki már a második sárga lapja volt, a játékvezető kiállította a védőt.

A hajrában pedig Priskin Tamás remek indításával mehetett a csereként beállt Stieber Zoltán, átemelte a labdát a kifutó kapus felett, Hajdu B. István kommentátor pedig kijelenthette, hogy „eldőlt a mérkőzés, Magyarország kettő, Ausztria nulla.”

A győztes debütálást alaposan megünnepelték a játékosok és a szurkolók is, Budapesten megálltak a villamosok a körúton, tömegek éltették a nemzeti csapatot. Bernd Storck a lefújást követően azt mondta, „a megfelelő csapatszellem újra megvolt, nem csupán tizenhárom-tizennégy játékos, hanem a teljes keret egyet akart, harmónia uralkodik a táboron belül, egymásért játszunk.” Kollégája, Marcel Koller azzal indokolta a vereséget, hogy képtelenek voltak igazán beindulni, senkinek sem sikerült a legjobbját kihozni magából.

A másik mérkőzésen Portugália és Izland döntetlent játszott, így rögtön a rajtot követően megnőtt az esélye annak, hogy a magyar válogatott továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba. Ehhez a következő lépést az izlandiak elleni találkozó jelentette.


A sorozat korábbi része:
1. Álomsorsolástól a pálinkázásig, avagy visszatérés 44 év után Európa élvonalába


Borítókép: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Videók