A szövetségi kapitány szerint a magyar klubfociban megállt az idő

Bernd Storck szerint a mi szintünkön a sikerhez minden téren 100% kell.


A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck adott interjút a Sport TV-nek, amelyből kiderült, a sikerhez minden téren 100 százalék kell, a magyar csapatokban játszó fiatalok a nemzetközi tapasztalatot csak a válogatottban tudják megszerezni, játékban a csapat visszatér az alapokhoz, a védekezéshez, és hogy a kapitány a klubfutball szintjén néha úgy érzi, hogy Magyarországon megállt az idő. A Sport1-en hétfő este (08. 14.) adásba kerülő interjúból idézünk.
 
Az interjút készítő Petur András megkérte Bernd Storck kollégáit, hogy röviden egy-két szóval jellemezzék a kapitányt. A leggyakrabban előforduló kifejezés a munkamániás volt. „Hogy munkamániás vagyok-e? Ha az ember sikeres akar lenni, rengeteget kell dolgoznia. És fontos, hogy most se az elveszített meccsek járjanak a fejünkben, hanem az, hogy hogyan tudunk jobbak lenni. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az Eb után szerettünk volna változásokat. Nem is a stílus terén, de kicsit felfrissíteni a keretet. Ez zajlik most, és persze szeretnénk ott lenni a világbajnokságon, de azt már a sorsolásnál tudtuk, hogy Portugália és Svájc jócskán előttünk jár. A mi szintünkön a sikerhez minden téren 100% kell. És mindezt úgy, hogy a jövőt is szem előtt tartjuk, vagyis muszáj esélyt adni a fiataloknak is. Nem feltétlenül ilyen soknak egyszerre, mint a legutóbbi meccseken, nem is ez volt a célom, de a körülmények miatt erre szükség volt, és most már csak előre kell nézni” – reagált erre a kapitány. 
 
A szövetségi kapitánynak eredményeket kell elérnie, és közben a fiatalokat is be kell építeni. „Andorrán speciális helyzet állt fent, mert alapjátékosok hiányoztak, olyanok, akik a fiataloknak leginkább segíthettek volna Nem az a kérdés, hogy elég jók-e, mert biztosan tehetségesek, hanem hogy ezt a tehetséget a pályán képesek e megmutatni. Ráadásul ez csapat nélkül nem megy, és amíg az Eb-keret tökéletesen egy szellemben dolgozott, addig az andorrai keret tagjai kevésbé ismerték még egymást. És senki ne felejtse el, honnan jönnek ezek a játékosok! A magyar klubok sajnos nem adnak nemzetközi tapasztalatot. Talán a Videoton most kiveri a Partizánt és feljut a főtáblára, ami fantasztikus előrelépés lenne ebből a szempontból. Tudom, hogy Andorrát így is, úgy is le kellett volna győznünk, de legyünk reálisak, a játékosok többsége a nemzetközi tapasztalatot csak a válogatottban tudja megszerezni. A fiataloknak idő is kell a beépülésre, sajnos nekem, mint kapitánynak alig van lehetőségem, hogy ebben segítsem őket. 3 nap alatt - és ez már a lettek és portugálok elleni meccsre is vonatkozik - rengeteg volna a feladat, feldolgozni a múltat és túllépni az előző eredményeken, felkészíteni őket mentálisan és fizikálisan, sajnos minderre nagyon kevés az idő.” 
 
„Most ismét megpróbáljuk a játékosokat még professzionálisabban felkészíteni, és talán visszatérünk a korábbi erősségeinkhez. Kompaktabb csapat, szorosabb védekezés, közelebb egymáshoz, és nem annyira a támadásokra és a gólszerzésre fókuszálva, inkább elsősorban elkerülendő a bekapott gólt. Mondok két példát: Dárdaival úgy nyert a csapat Feröeren, hogy 58%-ban az ellenfélnél volt a labda. Legutóbb az oroszok ellen 65% volt a labdabirtoklásunk, mert én szeretem, ha mi döntjük el, mi legyen a labdával, és nem az ellenfél, de szétesett a védelmünk és a labdavesztéseknél jöttek a bajok. Most visszatérünk az alapokhoz, a védekezéshez, és abból kell gólokat szerezni, ahogyan azt az Eb-n is tettük. Itt mindenképpen változtatnunk kell” – mondta a jövőről a szövetségi kapitány. Válaszolt arra is, hogy a keret kialakításakor a jövőben figyelmen kívül hagyja-e a hosszú utazást a távolabbi országokban játszó labdarúgók esetében. ”Ez játékos és helyzetfüggő. Beszéltem Ricsivel (Guzmics) Kínában, valamint Ákossal (Elek) és Lászlóval (Kleinheisler) Kazahsztánban, ők 5-6 órára vannak tőlünk, ami nem egy kényelmes helyzet, de nincs más választásunk. Meg fogom mondani nekik, hogy fel kell készíteniük saját magukat az átállásra, még profibbnak kell lenni, hogy mikor hazajönnek, azonnal bevethetők legyenek. Itt is figyelnem kell az egyensúlyra, de kellenek nekünk, kell a minőség, mert másokkal nem tudjuk őket helyettesíteni.”
 
A nemzetközi klubfutball helyzete is szóba került, többek között a Neymar-üzlet, és hogy a gigaklubok közül a német Bayern München például idén kimaradt az árversenyből. „A Bayern fantasztikus csapat, de megvan a saját befektetési filozófiája. Amikor pár éve Javi Martínezt 40 millió euróért megvették a Bilbaótól, mindenki megdöbbent, hogy miért költenek ennyit egy középpályásra. A Bayernnek megvannak a határai, amihez tartja magát, de az a klub speciális eset. Tavaly apróságokon múlt, hogy nem voltak sikeresebbek. De pénzzel nem lehet mindent megvenni. Erre eddig a PSG is jó példa volt. Neymar sem lehet sikeres a másik 10 játékos nélkül. A Unitednak is rengeteg pénze van de a PL-ben csak 6. lett most. A pénz mellett kell a csapat, a jó közösség, ott vagyunk mi is példaként, a magyar válogatottól sem várt senki ilyen sikert az Eb-n. Soktényezős a sikerhez vezető út, és a pénz nem minden. Az egyik kedvenc csapatom a Borussia Dortmund, ahol kevesebb pénzből is sikeresek tudnak lenni, és szeretem a játékukat. Játékban egyébként a Liverpool is közel áll hozzám, és a Chelsea tavalyi produkciója is lenyűgözött. Ezektől a kluboktól tanulni kell, innovatívnak lenni és haladni a korral, és az az igazság, hogy itt elég messze vagyunk ettől a szinttől, ami nagy kár, sajnos néha az az érzésem, hogy Magyarországon megállt az idő.” 
 
A teljes beszélgetést a Mai helyzet különkiadásában, hétfő este 20:30-kor a Sport1-en lehet megtekinteni.
 

Barca-Real: fényképek Ronaldo felsőtestéről " NEMZETKÖZI FOCI › Spanyol foci

Beállt, remek gólt szerzett, majd örömében levetette a mezét, amiért sárgát kapott, később műesésért még egyet, így mehetett zuhanyozni, de előtte meglökte a bírót.

Videók