72 éves az Újpest legendája

Isten éltesse Fazekas Lászlót, az olimpiai aranyérmes, válogatott labdarúgót!


Ma ünnepli 72. születésnapját Fazekas László olimpiai aranyérmes, válogatott labdarúgó, jobbszélső, edző.

Az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatában kezdte pályafutását. A saját nevelésű játékos 18 évesen került az első csapathoz, és másfél évtized alatt 408 bajnoki mérkőzésen, 210 góllal járult hozzá a sikerekhez. A csapattal kilenc bajnoki címet nyert, sorozatban hétszer. Háromszor lett magyar gólkirály. Ő lett a második legjobb európai góllövőnek járó Ezüstcipő nyertese az 1979–1980-as idényben.


A háromszoros gólkirály.

Bálint László után, a második olyan magyar játékos volt a II. világháború utáni időszakban, aki engedéllyel mehetett külföldre játszani. 1980-ban kapta meg a lehetőséget, ekkor már 33 éves volt. Négy éven át a belga Royal Antwerpen csatára volt. A belga csapatnál minden idők három legjobb antwerpeni játékosa közt tartják számon. Az aktív labdarúgást a St. Truiden csapatában fejezte be 1985-ben. A belga élvonalban összesen 105 mérkőzésen 34 gólt szerzett.

A válogatottságot tekintve Király Gábor és Bozsik József mögött a harmadik, míg a rúgott gólokat tekintve a 16. az örökranglistán. 92-szer ölthette magára a címeres mezt. 


Az 1976-os Újpest-Ferencváros találkozó főhőse az öt gólt szerző Fazekas volt.


1968-ban Mexikóvárosban olimpiai aranyérmet szerzett a csapattal.

Kétszer szerepelt világbajnokságon: 1978-ban Argentínában, 1982-ben Spanyolországban. Ez utóbbi volt válogatott pályafutásának vége.
A Salvador elleni 10-1-es győzelemből 2 góllal vette ki a részét. A csoportból való továbbjutást eldöntő mérkőzésen Belgium ellen, 1-0-s magyar vezetésnél a belga kapus, Jean-Marie Pfaff legázolta a kiugró Fazekast. A hálóőr büntetlenül megúszta tettét és később egyenlítettek, így ők jutottak tovább. 1983. március 27-én a Luxemburg ellen Eb-selejtezőn (6-2) búcsúzott hivatalosan a válogatottól.


Harmadik helyen áll a válogatott örökranglistán.

Edzőként csak külföldön, Belgiumban dolgozott, bár neve többször felmerült az Újpest, és a válogatott élén, de komoly ajánlattal sohasem keresték meg. 1994-95-ben a válogatott pályaedzője volt Mészöly Kálmán mellett.

"Nem értem, hogy a FC Bayern Münchennél kialakult struktúra miért nem képes Magyarországon meghonosodni. Ha megnézem a bajorok bármelyik meccsét, akkor azt látom, hogy Beckenbauer mint elnök ül a díszpáholyban, Rummenigge mellett, aki elnökségi tag. A kispadon azt látom, hogy a kapusedző Sepp Maier mellett a menedzser, Uli Hoeneß ül. Azt hiszem, otthon nem valósulhat meg ez a felállás. Pedig az ezer sebből vérző magyar futballnak nagy szüksége lenne a hajdani sikeres játékosok tanácsaira." – nyilatkozta Fazekas László.

Fazekas László ma Merksem Schotenben, Antwerpen egyik külvárosában él.

Forrás: Facebook/UTE baráti kör

Videók