Urbányi István: "Jó helyre jövök"

A Budapest Honvéd FC sportigazgatója adott interjút új klubjának.


A  honvedfc.hu írását változtatások nélkül közöljük.

Mit szóltál a Honvéd megkereséséhez?

Tulajdonképpen először nem is megkeresés volt, csak egy találkozás és beszélgetés Kun Gábor ügyvezető igazgatóval, még tavaly nyáron. Azért töltöttem néhány hetet Magyarországon, hogy felmérjem annak a lehetőségét, hogy a Sporting Kansas City mely magyar csapattal tudna valamilyen szintű együttműködést kialakítani. Megbeszéltünk egy esetleges kansasi látogatást is a tulajdonosok bevonásával, annál is inkább, mert a két klub nemcsak rajtam keresztül került egymással kapcsolatba, hiszen Baráth Botond révén jelenleg is van olyan játékosa, aki korábban a Honvédban szerepelt. Ezután januárban kaptam egy emailt, hogy áll-e még a meghívás? Természetesen állt, de ekkor az egyeztetés már arra is kiterjedt Mendelényi Dániel tulajdonossal, hogy ha úgy alakul vállalnék-e szerepet a Honvéd vezetésében. Ez egyszerre volt váratlan, izgalmas és megtisztelő!

Az elmúlt években a Sporting Kansas City kiválasztásért felelős igazgatója voltál, ami innen nézve jó állásnak tűnik, mégis miért mondtál igent a Honvéd ajánlatára?

Kansas Cityben remekül éreztem magam mert a Sporting nemcsak az MLS-ben, de nyugodtam mondhatom világviszonylatban is kimagasló kategóriájú sportszervezet. Itt természetesen nemcsak a csapatra, illetve a pályán mutatott teljesítményre kell gondolni, hanem sokkal inkább a koncepcióra, a szakmai, szervezeti, infrastrukturális rendszerre. Csak egy példát említek: David Beckham szerint a Sporting új otthona a Pinnacle, a világ egyik kiemelkedő edzőközpontja. A létesítményeket illetően egyébként a Honvédnak sincs már szégyenkezni valója, sőt! Visszatérve a kérdésre részben tehát a sportingos szerepemből következik a döntés: egyrészt óriási kihívásnak tartom a sportigazgatói munkát másrészt remekül illeszkedhet egy olyan hosszú távú szakmai elképzelésbe, ami alapvetően arról szól, hogy a két klub több területen is képes lehet hatékonyan együttműködni. Ilyen például a szakmai tapasztalatok cseréje illetve a játékoskiválasztás. Én ezt is próbálom majd segíteni.

Kansasben mit jelent a Honvéd név?

Szerintem minden elmond, hogy ha valaki bejut Vermes Péter vezetőedző-menedzser irodájába, akkor a tárgyalóasztalon három kiadványt talál precízen elrendezve. Az egyik egy, a Sporting sikereiről szóló kiadvány, a másik kettő viszont Puskás-könyv.

Több magyar játékossal (Baráth Botond, Németh Krisztián, Sallói Dániel) is dolgoztál kint, vagy volt részed az amerikai szerződtetésükben. Mi a vélemény a magyar labdarúgókról az Egyesült Államokban?

Mindhárman bizonyították, hogy vannak értékeink. Krisztián első szezonjában az év gólját szerezte a Portland ellen, egy-két játékos még most is a labdát keresi. Dani egy speciális „projekt” volt, kezdve azzal, hogy hosszasan kellett győzködni, hogy egyáltalán belevágjon a kalandba 17 évesen, de aztán a csapat házi gólkirálya lett. Botond nagyon jól kezdett Kansasben, egyből beverekedte magát a csapatba, hamar megkedvelték a szurkolók. Ugyanakkor ők is tapasztalják, hogy a nemzetközi fociban nagyon nagy a verseny minden egyes pozícióért, a mentális keménységnek, az alkalmazkodóképességnek óriási szerepe van. Folyamatosan bizonyítani kell, mert van helyetted másik három, vagy ha nincs, keresnek.

A sportigazgatói állás komplex munkakör. Mi tartozik majd hozzád?

Erre viszonylag egyszerű a válasz, egy bizonyos szintig minden. Az más kérdés, hogy milyen döntési kompetenciákkal. Ez részben idő és egymás megismerésének kérdése is, vagyis a folyamatos közös munka eredménye lesz majd.

Játékosként, edzőként, szövetségi kapitányként, menedzserként is szereztél már tapasztalatot itthon és külföldön, hogyan tudod ezeket hasznosítani a Honvédnál?

Ez annyit jelent, hogy saját tapasztalatból ismerem a foci szinte minden területét, de ami mindig a legjobban érdekelt és a legfontosabb volt számomra, hogy hogyan lehet emberekkel együtt dolgozni, segíteni, fejleszteni egymást, legyen szó játékosról, vagy bármely munkatársról. Az, hogy ismerem a különböző területeket, persze nem jelenti azt, hogy én mondom meg, hogy ki legyen a balszélső, vagy hogy hogyan kell a füvet nyírni, de azt igen, hogy hogyan kell a pályának kinéznie. Ez csak egy példa természetesen, hiszen amennyire tudom nagyon szorgos kezek gondoskodnak a pályák állapotáról Kispesten is. A Honvédban remek emberek dolgoznak, újak a tulajdonosok, modern a szemlélet, és hamarosan elkészül az új stadion is. Szóval jónak tartom az irányt és biztos vagyok benne, hogy tudok segíteni abban, hogy még jobbak legyünk.

Milyen vízióval látsz neki a munkának, milyen Honvédot képzelsz el?

Fontos, hogy az én vízióm hasonló legyen, mint a szurkolóké mert ez az egész értük van, vagy a tulajdonosoké, akik biztosítják a működés feltételeit. Ha azt mondom, hogy vagány, lendületes, fiatalos csapatot képzelek el pályán és azon kívül is, valószínű nem lövök nagyon mellé. Olyan emberekkel jó együtt dolgozni, akik tudják mit, miért, és főleg hogyan kell csinálni. Az én elsődleges tapasztalatom az, hogy ma már nem a mit, hanem sokkal inkább a hogyan a kérdés. A szurkoló azért jár meccsre, hogy jól érezze magát. Ez kell legyen mindenkinek a legfontosabb szempont, játékosnak, edzőnek, mindannyiunknak. Természetes, hogy a profi sport legfőbb fokmérője az eredményesség, de valljuk be, az eredmény elsődlegesen a hangulatunkat meg persze a tabellát befolyásolja, de a szurkolónak kell valami más is, valami, amire még hetek, hónapok, vagy ahogy az a legendák esetében történik, még évtizedek múlva is emlékszik.

Milyen területeken erősítenél a klubnál?

Erről még korai beszélni, mert bár Amerikából jó ideje követem a Honvédnál folyó munkát, de nem ismerhetem olyan mélységében a különböző területeket, hogy felelősen tudjak nyilatkozni erről. Szóval térjünk vissza a kérdésre kicsit később.

Jó ismerősként térsz vissza, négy különböző időszakban is honvédos voltál, milyen emlékeid vannak Kispestről?

Fantasztikusak, mindegyik időszak emlékezetes valamiért. 1987 februárjában „kopasz” katonaként léptem be először a Honvéd öltözőjébe. A mai napig felejthetetlen élmény. Andrusch, Garaba, Sallai, Dajka, Gyimesi, Bodonyi, Kovács Kálmán és persze Détári. 1988-ban játszottam az első NB I-es meccsemet a Bicskei-féle csapatban, és bajnoki cím meg kupadöntő lett a vége Disztl Petiékkel. 1991-ben megint bajnokságot nyertünk, majd játszhattam a Sampdoria ellen. Kaptam is egy mezt Tony Cerezotól, cserébe mert majdnem kiverte a fogamat. Aztán ott volt az 1996-os kupagyőzelem. Már szinte kiosztották az aranyérmet a BVSC-nek, amikor fordítottunk a hosszabbításban, miután az ultrák szektora előtt begyulladtak a pénztárgépszalagok és vagy tíz percig állt a játék, végül pedig jöhetett a brutális ünneplés a szakadó esőben!

Mit szólt a család, a baráti kör a döntésedhez?

Anyukám boldog, de félt, a gyerekeim szurkolnak, a feleségem velem van, a barátaim meg már ismernek. Tudják, hogy jó helyre jövök!

 

Sport365.hu - "Profi és modern szemléletű klub formálódik"

A klub honlapjának csütörtöki beszámolója kiemeli, a korábbi magyar válogatott játékos jól ismeri a klubot, ugyanis több időszakban is játszott Kispesten, két bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert a Honvéddal. Urbányi az elmúlt két évben az amerikai Sporting Kansas City - a magyar válogatott hátvéd Baráth Botond együttese - játékos kiválasztásért felelős igazgatójaként dolgozott.

Borítókép: honvedfc.hu
Forrás: honvedfc.hu

Videók