Király Gábor díszpolgári címet kapott

Szombathelyen minden évben megrendezik a Szent Márton napi díjátadó gálát. Az eseményen szakmai és életmű díjakat adnak át azoknak, akik tevékenységükkel hosszú időn keresztül segítették a várost, munkájukkal sokat tettek Szombathelyért.


Szombathelyen minden évben megrendezik a Szent Márton napi díjátadó gálát. Az eseményen szakmai és életmű díjakat adnak át azoknak, akik tevékenységükkel hosszú időn keresztül segítették a várost, munkájukkal sokat tettek Szombathelyért.

Ezen az ünnepségen vehette át Király Gábor a Szombathely díszpolgára kitüntetést.

– Sok mindenkinek kell megköszönnöm, hisz egyedül ez nem ment volna. A szüleimnek, a feleségemnek, a gyerekeimnek, a nevelőedzőimnek, a csapattársaimnak, kollégáimnak. Igyekeztem mindig úgy élni és dolgozni, azon értékek mentén, amit a szülői házban megkaptam Szombathelyen. Külföldi pályafutásom alatt sem szakadtam el a várostól, és az elismerés motivál abban, hogy ugyanilyen energiával dolgozzam tovább. Élni és lakni sok helyen lehet, de otthona csak egy van az embernek, és nekem ez Szombathely – írta Király Gábor a hivatalos honlapján.

 

Király Gábor Szombathelyről indulva szép ívű labdarúgó pályafutást tudhat magáénak. Több, mint 800 profi mérkőzés van a háta mögött: Németországban és Angliában is letette névjegyét klubcsapataiban, majd 18 év után tért vissza nevelőegyesületéhez, a Szombathelyi Haladáshoz. A nyári franciaországi Európa bajnokságon megkoronázta pályafutását a magyar válogatottal nyújtott remek teljesítményével. A mindig szerényen nyilatkozó labdarúgó nemcsak sportkarrierjével, hanem családcentrikusságával és a hagyományos értékekbe vetett hitével is példát mutat a ma fiatalságának. Akár a Herthában, akár a Crystal Palace-ban vagy az 1860 Münchenben szerepelt, fontosnak tartotta, hogy csapattársai és a szurkolók ismerjék Szombathely nevét. Sose volt kérdés számára, hogy egyszer hazajön a külföldön szerzett felbecsülhetetlen értékű tapasztalatát kamatoztatni. Így külföldi karrierje közepén, hol Londonból, hol Münchenből irányítva Szombathelyen kelt életre az általa megálmodott Királysport márka, amelynek elemei: a 2003-ban felépített Király Sportlétesítmény, az idén 10 éves 200 labdarúgót jegyző Király Szabadidősport Egyesület, a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola és a nemrég alapított rehabilitációs egység. A magyar válogatottsági csúcstartó és Európa-bajnoki korrekorder szürke mackóját megismerte az öreg kontinens. A magyar labdarúgás mára ikonikussá vált alakja véleményformáló erővel bír nemcsak a fiatalok, de a közép- és idősebb korosztály körében is. Tudatosan építi fel napjait, lépésről lépésre valósítja meg elképzeléseit és a megalkuvás nélküli munkában hisz. Élhetne, dolgozhatna bárhol Európában, de ő -ahogy az elmúlt 20 év alatt sokszor elmondta- csak szülővárosában, Szombathelyen érzi otthon magát.

Videók