Főpróba az EL-induló ellen

Bemutatjuk a bajnoki rajt előtti utolsó ellenfelünket, a horvát élvonalbeli NK Osijeket.


A budafokimte.hu írását változtatások nélkül közöljük.

Szerdán 18 órától az NK Osijek ellen lépünk pályára a Pancho Arénában, a bajnoki rajtot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésünkön.

A héten Felcsúton edzőtáborozó eszékiek az előző idény legvégéig versenyben voltak az ezüstéremért a horvát élvonalban. Végül az Európa Liga-indulást jelentő negyedik helyen zárták a koronavírus-járvány miatt július végén befejeződött bajnokságot. A kék-fehérek mindössze három ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a második Lokomotiva Zagreb. Hazai pályán csupán egyetlen bajnokit veszítettek el a szezon során, a Horvát Kupában pedig csak a későbbi győztes Rijeka állította meg őket az elődöntőben.

A 73 évvel ezelőtt alapított NK Osijek kezdetben a jugoszláv ligákban szerepelt. Horvátország 1992-es függetlensége óta nem esett ki az első osztályból, miközben hétszer végzett dobogós helyen. 1999-ben kupagyőztes lett. Az eszékiek történetében fordulópontot jelentett, amikor 2016-ban Mészáros Lőrinc és Ivan Meštrović a klub többségi tulajdonosává vált. A csapat azóta rendszeres résztvevője a nemzetközi kupaküzdelmeknek.

Az NK Osijek számunkra legismertebb játékosa Kleinheisler László, aki tavaly februárban igazolt Eszékre. A 26 éves válogatott középpályás az előző szezonban 29 találkozón lépett pályára és három gólt szerzett. Kleinheisler június végén megsérült és kihagyta az idény hajráját, ám a Felcsútra utazó keretében helyet kapott.

Az együttes legértékesebb tagja a 25 éves Mirko Marić. A korábban a Videotonban is futballozó horvát támadó húsz találatával legutóbb társgólkirály lett a bajnokságban és több nyugat-európai klub érdeklődését is felkeltette. Az A-válogatottban is bemutatkozó Marić piaci árát a Transfermarkt 4,5 millió euróra becsüli.

Mellette érdemes kiemelni az alapembernek számító belső védőt, Ante Majstorović-ot, a ballábas szélsőt, Petar Bočkajt, valamint a brazil légiósok egyikét, az Olimpiakosz Pireusztól a napokban végleg megvásárolt jobbhátvédet, Igor Silvát. Az NK Osijeket tavaly szeptember óta az 50 éves Ivica Kulešević irányítja. A horvát szakember Eszéken kezdte, majd fejezte be aktív pályafutását. Később sportigazgatóként és utánpótlás vezetőként is dolgozott a klubnál.

Forrás: budafokimte.hu
Borítókép: budafokimte.hu

Videók