"Először örültem, majd utána eszembe jutott a két osztály közötti különbség" - Exkluzív interjú

A Budafoki MTE sportigazgatójával, Oláh Lóránttal beszélgettünk a feljutást követően.


Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében az MTK és a Budafok együttese jutott fel az NB I-be. A bejelentést követően exkluzív interjút adott stábunknak a Budafoki MTE sportigazgatója, Oláh Lóránt.

- Hogy fogadtad a hírt? Mit éreztél először?

- Megkönnyebbülést. Az igazság az, hogy az elmúlt időszak nem volt könnyű. Sportemberek vagyunk, a pályán szerettük volna eldönteni a feljutás kérdését, versenyhelyzetben, hiszen akkor van igazi sportértéke ennek a sikernek. Nem azt mondom, hogy ez most nem a pályán dőlt el, hiszen a lejátszott 27 forduló alapján ott dőlt el, de ugye végeredményt nem hirdetett az MLSZ. Őszintén mondom, sajnálatos, de ebben a jelenlegi helyzetben azt gondolom, hogy ez a legoptimálisabb döntés. Halljuk a híreket, miszerint különböző csapatoknál sajátos fizetéscsökkentések vannak, nem edzenek rendesen, nem olyan motiváltak, így pedig azt gondolom, hogy igazi sportértéke már nem lett volna a folytatásnak.

- Mi volt az első gondolatod, amikor hallottad a hírt? Ez inkább öröm volt, vagy az, hogy ez egy hatalmas feladat?

Először az öröm, majd utána jutott eszembe a két osztály közötti különbség, de természetesen az öröm volt az első gondolatom, hiszen ezért dolgoztunk ennyit. Tavaly nyáron már nem feltétlenül ez volt a célunk, nem is lett volna reális cél a feljutás, viszont jól sültek el a dolgok. Egyaránt működtek az intézkedéseink és azok a folyamataink, amiket bevezettünk, illetve a játékstílusunk. Ennek köszönhetően feljutottunk, tehát azt kell, hogy mondjam, talán túl jól is sült el. Ugyanakkor a lejátszott 27 forduló nagy részében feljutó helyen álltunk, szóval úgy gondolom, ez teljesen megérdemelt így.- Amikor egy sportoló nyakába akasztják az érmet, az egy pillanat. De az a pillanat nagyon hosszú idő alatt születik meg, hiszen nálatok is egy öt éves, nagyon következetes, stabil fejlesztés és fejlődés volt tapasztalható, amiből te is alaposan kivetted a részed. Ez a siker pedig valójában egy hosszú történet, ahol ti nagyon következetesen dolgoztatok...

- Ha összesítem az eredmény értékét és a befektetett munka idejét, akkor azt gondolom, hogy általában hosszabb időbe szokott telni egy ilyen csapat felépítése, vagy az NB I elérése. Nekünk sikerült mindezt elérni, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a klub következetesen és kiszámíthatóan építkezett. A felsővezetőség olyan irányt ad nekünk, ami példamutató, követendő és olyan kereteket, amikben magabiztosan tudunk mozogni.

- Az biztos, hogy fenekestől fel fog fordulni az életetek. Mik azok az erkölcsi, anyagi, emberi tartalékok, amikre tudtok támaszkodni azzal kapcsolatban, hogy az NB I-ben jó szereplésetek legyen? 

- Én azt gondolom, hogy eddig is azt közvetítettük, amit az előbb is említettem, hogy a felsővezetés részéről van egyfajta oktatás, erkölcsi etikai, amit mi közvetítünk a társadalom felé, a szurkolók felé, a játékosok felé, az ellenfelek felé. Emellé kialakítottunk egy ebbe beleillő játékstílust, ami most már elmondható, hogy jellemző a csapatunkra, és szeretnénk ezt tovább folytatni. Értelemszerűen ezt magasabb szinten kell csinálnunk ahhoz, hogy megálljuk a helyünket az NB I-ben, de én bízom benne, hogy ez sikerülni fog.

- Most tulajdonképpen egy 5 éves ciklusról beszélünk, de valójában 72 éve szerepelt utoljára a Budafok az NB I-ben. Milyen érzés ott lenni azokkal a vezetőkkel, tiszteletbeli elnökkel, akik a nagyon régi történeteit is ismerik a Budafoknak és gyakorlatilag történelmi távlatban is el tudják helyezni ezt a sikert? Milyen érzés ezzel a közösséggel megélni ezt az élményt?

- Ez az egyik kulcsa, ez az egyik iránymutatási elv, amit mi kapunk a felsővezetéstől. Mindennap dolgozunk ezen, beszélgetünk a régmúltról, a történelemről. Nekünk, fiataloknak is átjön, hogy mi volt itt annak idején, hogyan épült ez a klub és hogyan nézett ki régen.

- Mik azok a legfontosabb fejlesztések, amik a következő szezonra várhatóak?

- Elsősorban természetesen az infrastruktúrát említeném, mert azok feltételek, hogy tudjunk hazai pályán játszani az NB I-ben. Ide tartozik a világítás felújítása, ami az egyik legfontosabb. Illetve még egy kritérium van, aminek meg kell felelnünk, ez pedig a mindkét oldali fedett lelátó.- És mi a helyzet a játékosokkal?

Mivel egy NB I-es kis klubnak számítunk, ezért nincs olyan hálózatunk, amely megfelelően feltérképezett játékosokkal tudna minket ellátni. A külföldi játékosok érkezése abban az esetben jöhet szóba, ha nem tudnánk magyarokkal megoldani a problémát. Én első sorban azt szeretném, hogy a közösség ereje, a csapatszellem legyen az, ami továbbra is jellemez minket. Nehezen tudnám elképzelni, hogy ha érkezne nyolc külföldi játékos, akkor ez az egység ugyanúgy megmaradna az öltözőben. Ugyanakkor a szükség nagy úr, de tudjuk, hogy nehezen elérhetőek a jó magyar játékosok, akikkel fel tudnánk venni a versenyt. Tehát a lényeg, hogy elsősorban magyar játékosokban gondolkozunk, ha nem tudunk bizonyos posztokat megoldani, akkor nyithatunk külföld felé.

- Társoldalunkon, az NB1.hu-n azt lehetett olvasni, hogy 21 játékos van most gyakorlatilag a listátokon, akik közül fogtok majd választani.

- Igen, ezen a listán folyamatosan dolgozunk. Bővül és szűkül. Én a csapatmunkában hiszek, az elnöktől a pályaedzőig kikérem mindenki véleményét arról, hogy mit gondol a játékosokról és közösen próbálunk döntést hozni. Persze megvannak a felelősségi sorrendek, de azért mondom, hogy szűkül és bővül, mert minden véleményt összerakunk, akár többször is. Hála istennek most van időnk erre, még időben vagyunk, úgyhogy ezen a listán még dolgozgatunk.

Kép: BudafokiMTE

Videók