Csizmadia Csaba: Vártam is, mikor kezd havazni

"Tessék csak, lehet Dani után csinálni!" - exkluzív interjú a Budafoki MTE vezetőedzőjével.


Győzelemmel tért vissza 74 év után a magyar labdarúgás élvonalába a Budafok együttese, amely hétfő este 2-1-re legyőzte a Kisvárda gárdáját.

Csizmadia Csabával, a csapat marosszentgyörgyi edzőjével a remek debütálásról, az ezzel kapcsolatos érzéseiről, a felkészülésről, a keretről és természetesen a szintén erdélyi Zsóri Dánielről társoldalunk, az Erdélysport.hu szerkesztője, Kocsis Zoltán beszékgetett.

Erre számítottál? Gondolok itt a bemutatkozás érzelmi és szakmai vonzataira, a csapat hozzáállására, teljesítményére, az összképre…

Mondhatom, hogy igen, mert tökéletesen sikerült minden! A legfontosabb, hogy megnyertük a mérkőzést, ráadásul teltház előtt. Erre viszont nem számítottam! Tudtam, hogy nagy lesz az érdeklődés, de hogy minden jegy elfogyjon… Nagyon boldog voltam, amikor ezt meghallottam. Ami a mérkőzést illeti, az ellenféltől azt kaptuk, amire számítottunk. Kielemeztük őket aprólékosan, tudtuk, hogy egyénileg és taktikailag is jó csapat, de újdonságot nem tudtak nyújtani. Tudtuk, hol vannak a gyenge pontjaik és igyekeztünk ezeket kihasználni. Szerencse mindig kell a győzelemhez, mint ahogy jó kapusteljesítmény is, Póser Dánielnek pedig volt néhány nagy védése. Ami engem illet, egészséges drukk minden meccs előtt van bennem. Két nappal a Kisvárda elleni meccs előtt kérdezgettek a barátok, de akkor még nem éreztem semmi különöset. Aztán hétfőn már nagy volt bennem a várakozás! A meccsre az ég is leszakadt, ennyi esőt 90 perc alatt még nem is láttam. A helyi öregek szokták mondani, hogy Budafokon minden megtörténhet. Vártam is, mikor kezd havazni (mosolyog). De szerencsére minden kerek volt!

A meccs után azt nyilatkoztad, játékosaidban volt egy kis félsz? Miből veszi észre ezt az ember és mikor nyugodtak meg a fiúk?

Nem nyugodtak meg, ez volt az én problémám! Többször is visszanézve a meccset azt vettem észre, hogy a játékosok nem akartak kockázatot vállalni. Még azt sem mertük megcsinálni, amit máskor igen. Ezen kell változtatnunk a következőkben. Sok volt a pontatlanság, olyan helyzetekben adtuk el labdát, amikor az ellenfél nem gyakorolt ránk nyomást. Azt is észrevettem, hogy egy-két játékos túlpörgött. Ez persze egy ilyen siker után, mint a feljutás, benne van a pakliban és a meccsekkel le fog tisztázódni. És akkor fogjuk majd tudni azt játszani, amit szeretnénk.

Az első forduló után miben látod a legnagyobb különbséget az NB I és az NB II között?

Az élvonalban sokkal nagyobb a ritmus, sokkal gyorsabban kell járatni a labdát. Kevesebb a párharc, mint az NB II-ben, de sokkal keményebb. A játékvezetők is engedik a kemény küzdelmet és ez jól is van így, hisz ez egy férfias játék. A labdajáratásban kell tehát gyorsulnunk és bátrabban belemenni a párharcokba.

Rendhagyó felkészülés van mögöttetek. Hogy érzed, miként sikerült?

Fizikálisan jól felkészültünk a bajnokságra. Az volt a cél, hogy minél több meccset játsszunk, tekintve, hogy a márciusi leállást követően májusban volt két felkészülési meccsünk, aztán újabb szünet következett. Sikerült is lekötni 9 meccset, de az ellenfelek nem mindig voltak azon a szinten, amit szerettünk volna. A koronavírus miatt sok bajnokság elcsúszott a környező országokban, ezért nem tudtuk sok első osztályú csapattal összemérni az erőnket. Marco Iharos súlyos sérülése ugyan rányomta a bélyegét a hangulatra, de úgy érzem, amit szerettünk volna, azt a munkát elvégeztük. 

Hogyan sikerült az új játékosok beilleszkedése, és milyen változás várható a keretben, az erdélysport.hu oldalon ovasható, a teljes interjúban.

Forrás: erdélysport.hu/Kocsis Zoltán

Borítókép: budafokimte.hu

Videók